Csodatévő mediterrán étrend

Idézd fel a nyaralás emlékét zöldséges finomságokkal, amelyek még a legsúlyosabb betegségek ellen is megvédenek!

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A könnyű paradicsomos tészták és husik egy pohárka testes vörösborral nem csak csábító romantikus vacsoraként tálalhatók, de a finom ételek segítségével számos betegség is megelőzhető.

Az alacsony zsírtartalmú, de zöldségekben és vitaminokban gazdag ételek jótékony hatása egyszerűen magyarázható. Nem véletlen, hogy a déli emberek egészségesebbek és vidámabbak, hiszen a koleszterinszegény, de rostdús étrendnek köszönhetően ezeken a területeken jóval kevesebb a túlsúlyos ember, illetve a szív- és érrendszeri megbetegedések száma is. A lehengerlő mediterrán temperamentum oka tehát nem csak a genetikában, és az üdítő délutáni sziesztában keresendő, hanem abban is, ami a kamrában található: a mediterrán diéta tehát nem csak finom, de még egészséges is.

Elhízás és szívbetegség ellen

Ha szeretnéd megőrizni karcsú vonalaidat, és szíved egészségét, nem kell feltétlenül éhezésbe fognod. A gyümölcsben gazdag reggelit követheti egy kiadós ebéd, de kedvenc csülökpecsenyéd helyett jobb, ha ezúttal paradicsomos sült csirkét tálalsz. Jó hír a húsimádóknak: a mediterrán diéta közben nem kell lemondanod kedvenc csemegédről, elég, ha a vörös húsok helyett a jövőben inkább a szárnyasok sovány húsát fogyasztod. A tengeri népek azonban sokkal több halat esznek, és valójában ez a szívvédelem kulcsa! A halak húsa ugyanis nem káros zsírokat tartalmaz, hanem kimondottan olyan összetevőket, amelyekre nagy szüksége van szervezetednek, az omega-3 zsírsavak pedig megvédenek az érelmeszesedéstől. Ha drasztikus módon szénhidrátmentes diétába kezdesz a szívbetegségek megelőzése érdekében, kimondottan ártalmas lehet az egészségedre! Inkább válts teljes kiőrlésű gabonából készült kenyérre, spagettihez pedig válassz durumtésztát, ennek ugyanis magasabb a rosttartalma, mint a hagyományos búzáé, illetve tojás sincs benne, úgyhogy kellően koleszterinszegény. A mediterrán vidékek zöld gyöngyszeme a telítetlen zsírsavakban gazdag olíva.

Míg mi többnyire a kevésbé egészséges napraforgóolajjal főzünk, délen nincs konyha olívaolaj nélkül! A telítetlen zsírsavakat könnyebben tudja hasznosítani szervezeted, és nem raktározódnak el a telített zsírsavakkal szemben, így nem csak az infarktust, de az elhízást is elkerülheted a mediterrán étrend segítségével.

A Mediterrán-diéta részletes leírását, és az egy hetes mintaétrendet
itt találod »

Felejtsd el a cukorbetegséget!

A II. típusú cukorbetegség leggyakoribb oka a helytelen étrend, és a részben ebből eredeztethető túlsúly. Ha a veszélyeztetettek közé tartozol, jobb, ha körülnézel a déli országok portáján, és ihletet merítesz konyhaművészetükből. Ugyanis a zöldségekben és gyümölcsökben, diófélékben, teljes kiőrlésű gabonában, halban és olívaolajban gazdag étrenddel hatékonyan csökkentheted a cukorbetegség kialakulásának kockázatát. Néhány kimondottan szélsőséges esetben ajánlott a zsiradékokat kiiktatni az étrendből, azonban, ha csupán kevés olívaolajon pirítod meg az ételeket, abból még nem lehet baj. Az erőteljesen zsírszegény, de rostban gazdag diéta segít szervezetednek az inzulinszint egyensúlyban tartásában, ugyanis bizonyos hormonális rendellenességek következtében előfordulhat, hogy túl sok termelődik a vércukor szintjét szabályozó hormonból.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Előzd meg a rákot!

A déli országokban kétszer annyi zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanak, mint nálunk. Emellett a nyers zöldségfogyasztás aránya is jóval magasabb, aminek köszönhetően ritkábbak a rákos megbetegedések. A zöldségeket nem csak sütve-főzve fogyaszthatod: nyers állapotukban ugyanis jóval több vitamin, antioxidánst, és rákmegelőző karotinoidokat tartalmaznak.

A legjobb, ha köretként is dús, laktató olívaolajos salátákat tálalsz, ezek ugyanis a szervezet egészséges kémhatásának megőrzésében is segítenek. A nehéz, zsíros ételek elsavasodáshoz vezethetnek, ami az állandó irritáció révén kedvez a daganatos betegségek kialakulásának. Kövesd tehát a déli trendet: előételként egy nagy adag saláta, aztán jöhet a finom husi! Koncentrálj a zöldre: minél zöldebb ugyanis egy zöldség, annál több jótékony anyagot tartalmaz, ami segít a sérült sejtek helyreállításában, és rákmegelőző hatással is bír.

OLVASD EL EZT IS!

mobil no
  • megelőzés
  • a hosszú élet titka

Mit tegyél, ha 100 évig szeretnél élni?

Ezt is szeretjük