Íme, a 6 legegészségtelenebb étel a földön
Te hányat eszel közülük?
Mennyi transzzsírsavat és üres kalóriát viszel be a szervezetedbe?

Dia

	A feldogozott húsok - virsli, szalonna, sonka, kolbász, felvágottak - növelik a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a rák kialakulásának kockázatát. A Harvard School of Public Health vizsgálata szerint azoknak, akik napi rendszerességgel esznek legalább 50 gramm adalékanyagokban gazdag, feldolgozott vörös húst, 42%-kal nagyobb a kockázatuk a szív- és érrendszeri betegségek kialakulására. Ha kíváncsi vagy, milyen formában és mennyiségben egészséges a disznóhús, kattints!

A feldogozott húsok - virsli, szalonna, sonka, kolbász, felvágottak - növelik a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a rák kialakulásának kockázatát. A Harvard School of Public Health vizsgálata szerint azoknak, akik napi rendszerességgel esznek legalább 50 gramm adalékanyagokban gazdag, feldolgozott vörös húst, 42%-kal nagyobb a kockázatuk a szív- és érrendszeri betegségek kialakulására. Ha kíváncsi vagy, milyen formában és mennyiségben egészséges a disznóhús, kattints!

Dia

	A bő olajban sült ételek - hasábburgonya, rántott hús - nem csak a derékbőségedet növelik. A magasabb zsírtartalom és az alacsonyabb vitamintartalom mellett arról is beszélni kell, hogy az olajban a magas hőmérséklet hatására olyan egészségre káros anyagok keletkeznek, mint a transzzsírsavak vagy az akrilamid, amelyek oxidációs folyamatokat indítanak el a szervezetben, és növelik a rák, illetve a szívbetegségek kockázatát.

A bő olajban sült ételek - hasábburgonya, rántott hús - nem csak a derékbőségedet növelik. A magasabb zsírtartalom és az alacsonyabb vitamintartalom mellett arról is beszélni kell, hogy az olajban a magas hőmérséklet hatására olyan egészségre káros anyagok keletkeznek, mint a transzzsírsavak vagy az akrilamid, amelyek oxidációs folyamatokat indítanak el a szervezetben, és növelik a rák, illetve a szívbetegségek kockázatát.

Dia

	Az olyan előrecsomagolt édességek, mint a szerencsesütik vagy egyes teasütemények nem véletlenül őrzik meg szavatosságukat az idők végezetéig. Többségük a magas transzzsírsav-tartalom mellett nem kevés színezéket, illetve tartósítószert tartalmaz, amelyek negatív hatással vannak az anyagcserére, illetve általában a szervezet működésére.

Az olyan előrecsomagolt édességek, mint a szerencsesütik vagy egyes teasütemények nem véletlenül őrzik meg szavatosságukat az idők végezetéig. Többségük a magas transzzsírsav-tartalom mellett nem kevés színezéket, illetve tartósítószert tartalmaz, amelyek negatív hatással vannak az anyagcserére, illetve általában a szervezet működésére.

Fotó: wikimedia.org

Dia

	A csokoládé és a sütemények fogyasztása egy dolog. De az olyan cukorkákat, gumicukrokat, amelyek gyakorlatilag semmilyen, a szervezet működése szempontjából hasznos tápanyagot nem tartalmaznak, pusztán az egekbe emelik a vércukorszintet, jobb mellőzni.

A csokoládé és a sütemények fogyasztása egy dolog. De az olyan cukorkákat, gumicukrokat, amelyek gyakorlatilag semmilyen, a szervezet működése szempontjából hasznos tápanyagot nem tartalmaznak, pusztán az egekbe emelik a vércukorszintet, jobb mellőzni.

Dia

	Szomorú belegondolni, de gyerekkorunk egyik kedvenc nagymamaféle édessége az egyik legegészségtelenebb étel. Fehérliszt-tartalma miatt lassítja az anyagcsere-folyamatokat, és rossz hatással van a vércukorszintre. Ezen kívül ugyancsak bő olajban sül, ráadásul a cukortartalma sem elhanyagolható. Vagyis azon kívül, hogy finom és édes, kevés pozitív dolog mondható el róla.

Szomorú belegondolni, de gyerekkorunk egyik kedvenc nagymamaféle édessége az egyik legegészségtelenebb étel. Fehérliszt-tartalma miatt lassítja az anyagcsere-folyamatokat, és rossz hatással van a vércukorszintre. Ezen kívül ugyancsak bő olajban sül, ráadásul a cukortartalma sem elhanyagolható. Vagyis azon kívül, hogy finom és édes, kevés pozitív dolog mondható el róla.

Dia

	A sós nassolnivalók magas nátriumtartalmuk miatt eleve káros hatással bírnak, hiszen felborítják a szervezet vízháztartását. Emellett az olajban sült chips magas transzzsírsavtartalma miatt, a mikróban készíthető popcorn pedig a csomagolásban lévő perfluoroktánsav - PFOA - miatt is veszélyes. Ez utóbbi vegyület kutatások szerint megnövelheti a rák, valamint a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.

A sós nassolnivalók magas nátriumtartalmuk miatt eleve káros hatással bírnak, hiszen felborítják a szervezet vízháztartását. Emellett az olajban sült chips magas transzzsírsavtartalma miatt, a mikróban készíthető popcorn pedig a csomagolásban lévő perfluoroktánsav - PFOA - miatt is veszélyes. Ez utóbbi vegyület kutatások szerint megnövelheti a rák, valamint a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.

Blog.hu ajánló
Szerző: Horváth Eszter
Fotó: