Nem csak a tejtermékekre kell odafigyelni a laktózérzékenyeknek - Interjú Fűszeres Eszter gasztrobloggerrel (x)

Rejtett laktózt nem csak a tejtermékek tartalmaznak.

no-vasarol-olvas
Húsvéti tojásvadászat
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Hazánkban nagyjából 20%-ra tehető a laktózérzékeny lakosság aránya, ami körülbelül 2 millió főt jelent. A témával kapcsolatban Fűszeres Eszter gasztrobloggert kérdeztük, aki szintén érintett, hiszen férje és kisfia is laktózérzékeny.

- Mennyiben befolyásolja az életeteket és étkezési szokásaitokat a fiúk laktózérzékenysége?

- Mondhatom, hogy szinte alig, mert szerencsére nagyon sokféle laktózmentes élelmiszert lehet már kapni. Gondunk csak a rejtett laktózzal szokott lenni a kész- és félkész ételekben, de mivel én majdnem minden nap főzök, ez már szinte rutinfeladat. Viszont mivel meg kell terveznünk az étkezéseinket, a spontaneitás hiányzik. Illetve a laktózmentes fagyi az utcán, mert azt szinte nem lehet kapni.

- Külön szoktál főzni a fiúknak, vagy az egész család laktózmentesen étkezik? 

- Nem főzök nekik külön, tudom, hogy mi az, amire különösen érzékenyek, abból mi is laktózmenteset eszünk a lányommal. Ilyen a vaj, a tejszín és a tej.

- Mi a helyzet az iskolával? Ott hogyan tudtok odafigyelni erre?

- Olyan iskolába járnak a gyerekek, ahol háromféle ételből lehet választani ebédre, így az egyik menü szerencsére mindig megfelel. 

Fűszeres Eszter, a Fűszer és Lélek blog szerzője
Fűszeres Eszter, a Fűszer és Lélek blog szerzője

- Hihetünk annak a legendának, hogy más íze van a laktózmentes ételeknek, mint a normál variánsoknak? 

- Egyedül a tejnél vettem észre, hogy mintha picit édeskésebb lenne, de semmi másnál nincs jelentős eltérés. 

- Mire figyelsz a vásárlás során, illetve mit tanácsolsz a laktózérzékeny olvasóinknak, milyen termékekre figyeljenek oda különösen? 

- Furcsa mód nem a tejtermékekkel van gond, hiszen a gyártók nagyon jól láthatóan feltüntetik, hogy mi laktózmentes, és mi nem az. Olyan ételekkel lehet probléma, amiről nem is gondolnánk, hogy tartalmaznak laktózt - például édesítőszerben, felvágottakban, bizonyos kenyérfélékben, sőt, a margarinok nagy részében is megtalálható -, ezért mindig alaposan megnézem az összetevők listáját.

Szerencsére a Vénusz tisztán növényi alapú, laktózmentes sütő- és kenőmargarinok - sok más margarinnal ellentétben - nem tartalmaznak tejet vagy bármilyen tejszármazékot. Ez jó hír nekünk, mivel most, hogy kezdődik a suli, sok szendvicset készítek a fiamnak reggelire vagy uzsonnára.

- Hogy tapasztalod, mennyire széles a laktózérzékenyeknek dedikált választék az áruházakban? 

- A nagyobb üzletekben egyre komolyabb a választék, tényleg szinte mindent be lehet szerezni laktózmentesen, és ami jó hír, hogy ugyanannyiért, vagy nem is sokkal drágábban. Azért a kisboltokban érdemes odafigyelni az árra, mert sokszor 50%-kal is drágább mondjuk a tej, mint egy szupermarketben.

Fűszeres Eszter megosztotta velünk kedvenc "Te is bátran eheted" laktózmentes csokimousse receptjét is. További laktózmentes Vénusz receptek az alábbi linken találhatóak: http://www.venusz.hu/

avokados csokimousse01 840x560 cikkbe

Avokádós csokimousse

Hozzávalók:

  • 4 db avokádó
  • 150 g étcsoki
  • 80 g Vénusz Sütőmargarin
  • 5 ek cukor
  • kandírozott narancshéj/dekorcukor

Előkészítési és elkészítési idő: 30 perc.

Vízgőz felett, kis fémtálkában olvaszd fel a Vénusz Sütőmargarint az étcsokival és a cukorral. Vágd hosszában ketté az avokádót, elcsavarva szedd ki a magját, és kanalazd a belsejét aprítógépbe. Öntsd hozzá az olvasztott csokit, és tíz perc alatt nagy fordulatszámon pürésítsd egyenletesen krémesre. Rakd habzsákba a krémet, adagold belőle kis pohárkákba, majd pihentesd a hűtőben egy órára. Fogyasztás előtt dekoráld színes cukorgyöngyökkel vagy kandírozott narancshéjjal.

Ezt is szeretjük