Nem csak a tejtermékekre kell odafigyelni a laktózérzékenyeknek - Interjú Fűszeres Eszter gasztrobloggerrel (x)
Rejtett laktózt nem csak a tejtermékek tartalmaznak.
Hazánkban nagyjából 20%-ra tehető a laktózérzékeny lakosság aránya, ami körülbelül 2 millió főt jelent. A témával kapcsolatban Fűszeres Eszter gasztrobloggert kérdeztük, aki szintén érintett, hiszen férje és kisfia is laktózérzékeny.
- Mennyiben befolyásolja az életeteket és étkezési szokásaitokat a fiúk laktózérzékenysége?
- Mondhatom, hogy szinte alig, mert szerencsére nagyon sokféle laktózmentes élelmiszert lehet már kapni. Gondunk csak a rejtett laktózzal szokott lenni a kész- és félkész ételekben, de mivel én majdnem minden nap főzök, ez már szinte rutinfeladat. Viszont mivel meg kell terveznünk az étkezéseinket, a spontaneitás hiányzik. Illetve a laktózmentes fagyi az utcán, mert azt szinte nem lehet kapni.
- Külön szoktál főzni a fiúknak, vagy az egész család laktózmentesen étkezik?
- Nem főzök nekik külön, tudom, hogy mi az, amire különösen érzékenyek, abból mi is laktózmenteset eszünk a lányommal. Ilyen a vaj, a tejszín és a tej.
- Mi a helyzet az iskolával? Ott hogyan tudtok odafigyelni erre?
- Olyan iskolába járnak a gyerekek, ahol háromféle ételből lehet választani ebédre, így az egyik menü szerencsére mindig megfelel.
- Hihetünk annak a legendának, hogy más íze van a laktózmentes ételeknek, mint a normál variánsoknak?
- Egyedül a tejnél vettem észre, hogy mintha picit édeskésebb lenne, de semmi másnál nincs jelentős eltérés.
- Mire figyelsz a vásárlás során, illetve mit tanácsolsz a laktózérzékeny olvasóinknak, milyen termékekre figyeljenek oda különösen?
- Furcsa mód nem a tejtermékekkel van gond, hiszen a gyártók nagyon jól láthatóan feltüntetik, hogy mi laktózmentes, és mi nem az. Olyan ételekkel lehet probléma, amiről nem is gondolnánk, hogy tartalmaznak laktózt - például édesítőszerben, felvágottakban, bizonyos kenyérfélékben, sőt, a margarinok nagy részében is megtalálható -, ezért mindig alaposan megnézem az összetevők listáját.
Szerencsére a Vénusz tisztán növényi alapú, laktózmentes sütő- és kenőmargarinok - sok más margarinnal ellentétben - nem tartalmaznak tejet vagy bármilyen tejszármazékot. Ez jó hír nekünk, mivel most, hogy kezdődik a suli, sok szendvicset készítek a fiamnak reggelire vagy uzsonnára.
- Hogy tapasztalod, mennyire széles a laktózérzékenyeknek dedikált választék az áruházakban?
- A nagyobb üzletekben egyre komolyabb a választék, tényleg szinte mindent be lehet szerezni laktózmentesen, és ami jó hír, hogy ugyanannyiért, vagy nem is sokkal drágábban. Azért a kisboltokban érdemes odafigyelni az árra, mert sokszor 50%-kal is drágább mondjuk a tej, mint egy szupermarketben.
Fűszeres Eszter megosztotta velünk kedvenc "Te is bátran eheted" laktózmentes csokimousse receptjét is. További laktózmentes Vénusz receptek az alábbi linken találhatóak: http://www.venusz.hu/
Avokádós csokimousse
Hozzávalók:
- 4 db avokádó
- 150 g étcsoki
- 80 g Vénusz Sütőmargarin
- 5 ek cukor
- kandírozott narancshéj/dekorcukor
Előkészítési és elkészítési idő: 30 perc.
Vízgőz felett, kis fémtálkában olvaszd fel a Vénusz Sütőmargarint az étcsokival és a cukorral. Vágd hosszában ketté az avokádót, elcsavarva szedd ki a magját, és kanalazd a belsejét aprítógépbe. Öntsd hozzá az olvasztott csokit, és tíz perc alatt nagy fordulatszámon pürésítsd egyenletesen krémesre. Rakd habzsákba a krémet, adagold belőle kis pohárkákba, majd pihentesd a hűtőben egy órára. Fogyasztás előtt dekoráld színes cukorgyöngyökkel vagy kandírozott narancshéjjal.