Kutatók bizonyították: a gyümölcslevek is rákkeltőek lehetnek

Egy külföldi tanulmány világított rá, hogy a gyümölcslevek magas cukortartalmuk miatt veszélyesek.

Húsvéti tojásvadászat
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az egészséges életmód egyik alapköveként számon tartott gyümölcslevekről meglepő eredményt hozott egy, a közelmúltban végzett kutatás. Ezek az üdítők bélrákot okozhatnak, derül ki a tanulmányból. Persze egy nap egy pohárral megihatsz kedvenc gyümölcslevedből, de a túlzott fogyasztást érdemes elkerülni.

Átfogó kutatás a rák megelőzéséért

Ausztrál tudósok kutatásukban az elfogyasztott zöldségek és a gyümölcsök hatását vizsgálták a bélben kialakuló rákos megbetegedésekkel kapcsolatban. A tanulmány készítése közben derült ki az is, hogy a gyümölcslevek ártalmasak, sőt, rákkeltők lehetnek.

A kutatásban 939 egészséges és 834 bélrákban szenvedő ember vett részt, akik egy, az egész életvitelükkel, betegségeikkel kapcsolatos kérdőívet töltöttek ki. Egyedülálló módon a rosszindulatú daganatos betegség bélszakaszban található helyét is figyelembe vették a kutatás készítői.

Csak a nyers zöldség rákellenes

Az eredmények alapján elmondható, hogy a zöldség- és gyümölcsfogyasztás csökkenti a rák kialakulásának kockázatát. A vastagbélráktól a káposztafélék, brokkoli, karfiol és kelbimbó véd. Ugyanezen a területen a sötétsárga zöldségek és az alma fogyasztása is pozitív hatást fejt ki. A meglepő felismerést pedig az jelentette, hogy gyümölcsléfogyasztással nem lehet kiváltani a nyers gyümölcsök hatását. Sőt, a gyümölcslevek elő is segíthetik a rosszindulatú daganatok kialakulását. A nagy mennyiségű gyümölcsléfogyasztás bélrákhoz vezethet.

Képeken 13 durva rákkeltő!

Nézegess képeket!

Elolvasom

Problémák a gyümölcslével

Sokan még most sem tudják, hogy a gyümölcslevek közül csak a 100%-os az, ami egészségesnek mondható. Az elmúlt évek során azonban még ezekkel kapcsolatban is derült ki negatívum. Az ausztrál kutatók véleménye szerint az egyik ilyen tényező, hogy a feldolgozás során a rostanyagok elvesznek. Arra is felhívják a figyelmet, hogy állatkísérletek során már találtak összefüggést a glükóz és fruktóz, azaz a cukrok és a vastagbélben kialakult betegségek között.

Magas cukortartalom

Nemcsak a hozzáadott cukrot tartalmazók veszélyesek, a natúr gyümölcslevek is nagyon kalóriadúsak. Gondolj bele, hogy hány narancs kell pohár narancslé elkészítéséhez? Ez a mennyiség körülbelül 100 kalóriát tartalmaz. Természetesen egy pohár gyümölcslét megihatsz, hiszen a túlzott fogyasztás az, ami kerülendő. A gyümölcslét viszont nem lehet szénsavas üdítőkkel kiváltani, az egyetlen jó alternatíva a víz.

Nő a cukorbetegség kockázata

A tudós Kimber Stanhope a kettes típusú diabétesz egyik fő okaként nevezi meg a gyümölcslevek fogyasztását, ami ráadásul szív- és érrendszeri betegséghez is vezethet. Mindez azért van, mert a máj nem képes megbirkózni a hirtelen bevitt cukorral, ami egy gyümölcs elfogyasztásakor sokkal lassabban, illetve a rágás miatt jobban emésztve jut el ehhez a szervhez.

A rákkeltő cukor

A béldaganatokat vizsgáló kutatás szerint feltételezhetően a magas cukortartalom az, ami a gyümölcslevek rákkeltő hatását okozza. Az Egészségügyi Világszervezet által végzett kutatás megállapította, hogy annak, aki elhízott, illetve diabéteszben szenved, nagyobb az esélye a rákra, mint annak, aki egészséges. Azonban a cukor nem csak így okozhat rosszindulatú elváltozást. Több daganattípus kialakulását és terjedését segíti elő a magas vércukor- és inzulin szint. Ez pedig már akkor kialakul, ha valaki a nyugati életstílus szerint él. A kutatók így nevezik az elmúlt 20 évben, Amerikában kialakult egészségtelen modellt, ami azóta az egész világon elterjedt.

Ezt is szeretjük