Bármely boltban kapható a rákellenes fűszer: így használd a kurkumát

Sok dietetikus és orvos úgy hívja, hogy univerzális fűszer, mert élettani hatásai szerteágazóan kedvezőek.

Kurkuma rák ellen
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ha az ember a daganatos betegségek megelőzésében gondolkodik, akkor az egyik első lépcsőfok az, hogy az étrendjén változtasson. Nem kerül sokba olyan tételeket beiktatni, melyek magas antioxidáns tartalommal bírnak, és segítik a szervezetet.

Az aranysárga kurkuma - melynek gyökere adja a sárga port - egy ilyen fűszernövény. Aktív hatóanyaga a kurkumin. Több laboratóriumi kísérlet kimutatta, hogy ez az anyag rákellenes hatást fejt ki a szervezetben, antikarcinogán és antimutagén hatású volt egerekkel végzett kísérletben.

Kurkuma az egészségért

A kurkumát a nyugati konyha elsősorban fűszerként használja. Az ázsiai országokban már az ókorban felfedezték a növény gyógyító hatásait is, így a gyógyászatban a különböző gyulladásos eredetű megbetegedések ellen használták.

Olyan rákot megelőző állapotoknál, amelyekből nagy eséllyel fejlődik ki rosszindulatú elváltozás, már vizsgálták a kurkumin hatását. De kísérletekből kiderült, hogy gátolja az úgynevezett angiogenezist, vagyis a fokozott érképződést, ami a rákos daganat táplálása miatt jön létre, így az elváltozás kevesebb tápanyaghoz juthat.

Nem csak a rákmegelőzésben van szerepe

A kurkumin gyulladáscsökkentő hatását már az ízületi problémáknál is felismerték, gátolhatják ugyanis a krónikus fájdalommal járó gócok kialakulását.

A vegyület antioxidáns hatása a szív- és érrendszeri betegségeknél is hatékony, mivel az érfalat erősíti meg, és akadályozza a vérrögképződést. A jótékony hatású anyag legjobban eredeti formában, vagyis a kurkuma gumóját lereszelve, kiszárítva, fűszerként hasznosul.

A különféle gabona-, mag- és zöldségcsírák is rendkívül kedvező élettani hatást gyakorolnak a szervezetre. Fogyasztásuk naponta javasolt. 

Immunerősítő, olcsó, és erős antioxidáns: mutatjuk, melyik csíra mire jó

Nézegess képeket!

Elolvasom

Így használd a kurkumát

Az élelmiszerboltok polcain indiai sáfrány vagy sárga gyömbér néven is megtalálható a kurkuma. Tökéletes ízesítője lehet a leveseknek és a salátáknak, de a sima rizsnek is jellegzetes, gyömbéres-mustáros és borsos ízt ad. A pörkölteket - akár húsból, akár szójából készülnek - autentikus ázsiai ízzel látja el a fűszer. Az indiai zöldséges táska, a szamósza tölteléke nem létezik kurkuma nélkül, és az igazi tikka masalának is fontos összetevője. A sárgaborsó-főzeléknek is egyedi keleti ízvilágot kölcsönöz.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Kurkumás italok az egészségért

A kurkumás ételek mellett egyre inkább elterjed a sárga fűszerrel ízesített italok fogyasztása is. Két kanál mézet keverj el fél mokkáskanál kurkumával. Fél liter forró vízzel forrázz le reszelt gyömbért, majd szűrd le a folyadékot. Csavard bele fél citrom levét, majd keverd hozzá a kurkumás mézet. Ez a forró ital garantáltan megerősíti az immunrendszeredet az őszi-téli megfázásos időszak előtt.

Az utóbbi évek divatos koktélja az arany tej elnevezést kapta. Egy bögre kókusztejet melegíts meg kis lábosban. Tegyél hozzá egy-egy kiskanálnyi, lehetőleg frissen reszelt kurkumát és gyömbért, majd addig melegítsd, míg gőzölögni nem kezd. Szűrés után kis kanál mézzel ízesítsd, és máris kész az univerzális kurkumás védőitalod. 

Ezt is szeretjük