Napi 2 csésze kávéval csökkenthető a súlyos betegségek kockázata

Kutatási eredmény

A kávéban lévő klorogénsav sok mindenre gyógyír.

Húsvéti tojásvadászat
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A kávéfogyasztást sokáig egészségtelennek tartották, ám az elmúlt évtizedben számos kutatás bizonyította, hogy - mértékkel fogyasztva - a minőségi kávé egészségvédő hatású lehet.

A közelmúltba a Georgiai Egyetem kutatói vizsgálták a kávéban lévő klorogénsav elhízással összefüggésben álló egészségügyi problémákra gyakorolt jótékony hatását.

Napi két csésze kávéval az egészségedért

A kutatás eredményei a Pharmaceutical Research című szaklapban jelentek meg. Az egérkísérletek során a szakemberek megállapították, hogy a klorogénsav még zsíros étrend mellett is csökkentette az inzulinrezisztenciát, valamint a zsír felhalmozódását a májban.

Előbbi lényegében a cukorbetegség előszobája, utóbbi pedig az elhízással járó triglicerid nevű vérzsír emelkedett szintjének következménye. Idővel az elhízás májcirrózishoz, végeredményben pedig halálhoz vezethet.

- A klorogénsav egy erőteljes antioxidáns, amely gyulladáscsökkentő hatással bír. Az elhízással összefüggésben szervezeten belül kialakuló krónikus gyulladások károsítják a szöveteket, szerveket - magyarázza Dexi Liu professzor.

A 15 legjobb természetes gyulladáscsökkentő

Nézegess képeket!

Elolvasom

Csodaszer?

Napi két csésze kávé fogyasztásával csökkentheted a szív- és érrendszeri betegségek, a diabétesz, a zsírmáj és lényegében az elhízás kockázatát is. Ugyanakkor a szerzők nem győzik hangsúlyozni, hogy a klorogénsav nem csodaszer. Az egészséges étrend és a rendszeres testmozgás a legjobb módszer arra, hogy csökkentsd az elhízás kialakulásának rizikóját.

Válassz minőségi kávét!

Természetesen a kávé csak abban az esetben fejti ki egészségügyi szempontból pozitív hatásait, ha jó minőségű fajtát választasz. Az arabica kávék minőség tekintetében jellemzően felülmúlják a robusta változatokat: tehát a csomagoláson keresd a 100% arabica kifejezést.

Ezek általában drágábbak, de - ellentétben a robusta kávékkal - nemcsak a koffeintartalom miatt érdemes inni őket: több bennük az ízanyag, így aromájuk lágyabb. Az igazán jó minőségű kávékat sokszor szemes változatban árulják - érdemes tehát beszerezni egy egyszerűbb kávédarálót, ha kotyogós a kávéfőződ.

Ezt is szeretjük