Szédülsz és remegsz a diétától? Ez a dolog állhat a háttérben

Az orvos által javasolt diétákra nagyon oda kell figyelni. Szakértőnk erre figyelmeztet.

nagykep?cikkid=169133&kep=salata-villa-lead

Nyereményjáték

Nyerj családi belépőt a Skanzenbe: 3 darabot sorsolunk ki!

Nyerj képes enciklopédiát, és ismerjétek meg együtt a világ titkait!

Nyerj közel 15 000 forint értékű, Natics prémium kozmetikumokat!

összesen 3 db játék

Ez is érdekelhet

Alföldi Róbert a komédiában is a bánatot látja - Zseniális gárdával játszik a Vízkeresztben (x)

Ingyenes lesz a Velencei-tó fesztiválja! Ekkor érdemes a strandra menni (x)

Nagy név érkezik Budapestre: a szeptemberi Balkán Partyra már most fogynak a jegyek! (x)

Az ország legjobb luxushotelje a Mátrában - High-tech eszközök, lebilincselően tiszta levegő (x)

Az avokádós smoothie segíti a gondolkodást és a döntéshozatal folyamatait - Ezért idd őket nyáron! (x)

beauty and style

Feszesíti és regenerálja a bőrt: új testolajat teszteltünk »

Futótűzként terjed a kék szemkontúrozás az Instán! »

Erre szükséged lesz a hétvégén: nőies szalmakalapok forrósághoz »

retikül.hu

Top lájkolt cikkek

bmi kalkulátor

nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

Inzulinrezisztencia-diéta követése során olykor előfordulhat, hogy az illető étkezés után pár órával elkezd szédülni. Közérzete romlik, vagy enyhe fokú remegést is érez. A tünetek általában hipoglikémiára, azon belül is reaktív hipoglikémiára utalnak. De vajon mit lehet ellene tenni? A kérdésre a választ Sárga Diána, a Budai Endokrinközpont dietetikusa adja meg.

Mi az a reaktív hipoglikémia?

A reaktív hipoglikémia a nem cukorbetegeknél előforduló hipoglikémia egyik formája. Az állapot során a vércukor szintje az étkezést követő négy órán belül a normál szint alá esik. A jelenség pontos okát még mindig vizsgálják, de az bizonyos, hogy akkor alakul ki, ha az inzulinszint emelkedett a vérben.

Hátterében állhat prediabétesz, gyomorműtét, amely során az étel túl gyorsan jut át a gyomorból a vékonybélbe. Oka lehet még a fruktózintolerancia, illetve jóindulatú, inzulint termelő daganat, vagyis insulinoma.

A túl sok inzulin okozza a tüneteket

Az étkezést követően túl sok inzulint termel a hasnyálmirigy, ami nagymértékben csökkenti a glükóz mennyiségét. Ez szédülést, álmosságot, remegést, rossz közérzetet és nyugtalanságot okozhat. Az esetek többségében szerencsére a fentiek nem utalnak súlyos problémára, ám a kellemetlen és zavaró tünetek miatt érdemes új alapokra helyezni az étkezést. A reaktív hipoglikémia ugyanis könnyen a munkahelyi teljesítmény rovására mehet.

Inzulinrezisztencia, a diabétesz előszobája

A fent említett tünetekkel javasolt orvoshoz fordulni, és laborvizsgálattal fényt deríteni az esetleges inzulinrezisztencia fennállására. Az IR kezelésében nagy szerepe van a speciális diéta követésének.

Sokan abba a hibába esnek, hogy a sablonétrendet követik, mivel azonban minden szervezet más, különböző anyagcserével, BMI-vel és zsigerizsír-mennyiséggel, fontos, hogy a diéta személyre szabott legyen.

Amennyiben nem az egyéni paraméterekhez illeszkedik az étrend, könnyen reaktív hipoglikémia alakulhat ki, figyelmeztet a dietetikus. Panaszok esetén érdemes ellenőrizni a vércukorszintet, mert az is előfordulhat, hogy bár vannak hipoglikémiás tünetek, a vércukorszint nem alacsony.

IR-nél dietetikus szakvéleménye szükséges

Amennyiben inzulinrezisztenciát diagnosztizálnak, érdemes dietetikus szakember segítségét igénybe venni, aki az előzetes állapotfelmérés után javaslatokat tesz az egyéni étrend kialakítására. Hogy a reaktív hipoglikémia elkerülhető legyen, fontos mindennap a kijelölt szénhidrátmennyiség fogyasztása.

A napi ötszöri étkezést szükséges betartani, lehetőleg úgy, hogy ne teljen el három óránál több idő két étkezés között. Ezenkívül kerülni kell a finomított szénhidrátokat. Az étrend gerincét a magas rosttartalmú gabonafélék és az abból készült termékek tegyék ki, továbbá egészítsen ki minden főétkezését állati vagy növényi eredetű fehérje.

Blog.hu ajánló