Gyorséttermi jégkockák: több a baktérium bennük, mint a WC-ben?

A jégkockákkal nem csak az a baj, hogy elveszik a helyet az üdítő elől. Fertőzőek is lehetnek.

Húsvéti tojásvadászat
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ha a nyári melegben gyakran megesik veled, hogy élvezettel szürcsölsz egy pohár jeges üdítőt valamelyik gyorsétterem teraszán, talán érdemes átgondolnod ezt a szokásodat.

A közelmúltban egy amerikai diáklány tanulmányán felbuzdulva a Daily Mail vasárnapi kiadása is bevizsgálta néhány gyorsétteremlánc jégkészletének tisztaságát. Sajnos az eredmény cseppet sem megnyugtató.

Gyorséttermi jégkockák - inkább ne kérd!

2013 tavaszán a 12 éves New Tampa-i Jasmine Roberts kísérlete bizonyította, hogy a gyorséttermi jégkockagépeket bizony gyakrabban kellene tisztítani.

Most a Daily Mail vasárnapi kiadása Angliában is megvizsgálta, hogy mennyire egészséges jeges üdítőt inni a McDonald's-ban, a KFC-ben vagy a Burger Kingben.

Az újság által végzett teszten a tíz étteremből hat bukott meg. A vizsgálat során az étterem üdítőihez adagolt jég és a WC-csészék vizének tisztaságát vették górcső alá.

Sok esetben kiderült, hogy utóbbi - a gyakori takarításnak köszönhetően - tisztább, mint az italokban úszó jégkockák.

10 veszélyes hely, ahol hemzsegnek a kórokozók

Nézegess képeket!

Elolvasom

E. coli - 0°C alatt is

Mint dr. Melody Greenwood, a Health Protection Agency - Egészségvédelmi Ügynökség - laborvezetője elmondta, sokan hiszik, hogy a jégben az alacsony hőmérséklet miatt nem élnek meg a kórokozók. Ez azonban pusztán illúzió, hiszen az E. coli baktérium például túléli a 0°C alatti hőfokot is. Az Escherichia coli jellemzően melegvérű állatok és az ember tápcsatornájának alsó szakaszában él, sok típusa ártalmatlan, de egyes fajtáik ételmérgezést okozhatnak.

Hiányos higiénia a gyorséttermekben

Egyes gyorséttermekben az ivóvízben található baktériumok mennyiségének kétszeresét mutatták ki az üdítőkhöz adott jégkockákból. Ennek két oka lehet: egyrészt a jégkockagépek ritkán történő tisztítása, másrészt az, hogy a gyorséttermekben dolgozó személyzet nem fordít kellő figyelmet a kézmosására, illetve a szedőkanalak hiányos higiéniája.

A vizsgálatban részt vevő éttermek közül egyesek vitatják a kapott eredményeket, ugyanakkor többen jelezték, hogy felülvizsgálják a jégkészítési folyamatokat és a személyzet higiénés szokásait.

Ezt is szeretjük