Gyógyteakészítés szakszerűen: tényleg ne rakj bele cukrot?

Vajon a cukor reakcióba lép a tea hatóanyagaival, vagy felesleges az aggodalmad?

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A gyógyteákról szóló, ismeretterjesztőnek szánt cikkekben gyakran megjelenő figyelmeztetés, hogy a teát semmilyen módon nem szabad ízesíteni, mert rontja a hatását, vagy teljesen hatástalanná teszi.

A megengedőbb szerzők esetleg megjegyzik, hogy bár cukrot tilos beletenni, de méz esetleg használható. Ha már benned is megfogalmazódott a kérdés, vajon mennyire kell komolyan venni ezt, cikkünkből kiderül.

Ma is népszerű gyógyteák

A számtalan modern gyógyszer mellett a gyógyteák népszerűsége ma is töretlen. Ez több okra vezethető vissza.

Bár egyre hatásosabb szintetikus gyógyszerek állnak a gyógyítás szolgálatában, vannak olyan felhasználási területek, amelyeken a gyógyteák hegemóniáját a legkorszerűbb készítmények sem veszélyeztetik - ilyen például az étvágyjavítás vagy az anyatej-elválasztás fokozása.

Népszerűségük fontos tényezője, hogy ízük általában kellemes, fogyasztásuk pozitív érzetet kelt, így a beteg könnyebben elfogadja a kezelést.

Miből készül a gyógytea?

Gyógyteák készítésére elsősorban a növények termését, hajtását, levelét, virágját használják fel. A föld alatti részek - gyökér, gyöktörzs -, a kéreg felhasználása ritkább, bár erre is van példa.

Ennek az az oka, hogy - bár minden növényi rész tartalmazhat gyógyhatással bíró vegyületeket - elsősorban az említett föld feletti növényi részekből készíthető kellemes ízű ital.

Tényleg nem rakhatsz cukrot a gyógyteába?

A gyógyteák édesítésének tiltását indokolná, ha a cukor vagy a mézben található vegyületek kémiai reakcióba lépnének a tea hatóanyagaival, vagy ha azok hatásának kialakulását gátolnák. Az első lehetőség kizárható a nádcukor és a méz fő alkotói kémiai tulajdonságainak ismeretében.

8 egyszerű trükk, amivel megúszod az influenzaszezont

Nézegess képeket!

Elolvasom

Egy kis kémia

A nádcukor - szacharóz - egy glükózból és fruktózból felépülő diszacharid. A szacharózt felépítő két egyszerű cukor - monoszacharid - glikozidos kötéssel kapcsolódik egymáshoz. A szacharóz savval főzve hidrolizál és alkotórészeire esik szét. A kapott keveréket, amely 1:1 arányban tartalmaz D-fruktózt és D-glükózt, invertcukornak nevezik.

A méz édes ízéért a benne körülbelül 70-80%-ban megtalálható invertcukor felelős. A begyűjtött nektár szacharóztartalmát ugyanis a dolgozó méhek a gyomrukban található enzimek segítségével invertcukorrá alakítják. Az invertcukor reakcióképesebb a szacharóznál, mivel a glükóz aldehidfunkciójának köszönhetően redukáló tulajdonságú.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Cukrot és mézet is használhatsz

Ezzel együtt a szacharóz és az invertcukor a teakészítés körülményei között a kevéssé reakcióképes vegyületek közé tartozik. Jóllehet a gyógyteák készítésére használható növények számtalan, kémiailag különböző vegyületet tartalmaznak, ezek közül egyik sem lép említésre érdemes reakcióba a szacharózzal, a glükózzal vagy a fruktózzal. A felesleges édesítés, a túlcukrozás ugyanakkor szintén indokolatlan, mivel a gyógyteák zöme ízesítés nélkül is kellemes ízű.

Amikor ne édesíts

A kivétel azonban ez esetben is erősíti a szabályt. Az édesítés ugyanis egy gyógyteacsoport hatásosságát bizonyosan csökkenti, de ennek hátterében nem kémiai reakció áll. Az étvágyjavításra használt gyógyteák - például ürömfű, benedekfű, tárnicsgyökér - hatásának ugyanis alapfeltétele, hogy érezhető legyen a tea keserű íze.

A keserű ízérzés ugyanis fokozott nyál-, gyomornedv-, hasnyál- és epeelválasztást, epehólyag-összehúzódást idéz elő. A keserű anyagok az emésztés további fázisait is segítik a bélmozgások serkentésével.

Az étvágyjavító hatás tehát közvetett, a javuló emésztés következménye. Mindennek alapfeltétele a keserű íz érzékelése, így érthető, hogy az étvágy vagy az emésztés javítására alkalmazott teák túlédesítése a hatás elvesztésével járhat.

Egészséges cukorhelyettesítők

Ha az alakodra vigyázol vagy cukorbeteg vagy, tudnod kell, milyen természetes szerrel pótolhatod a cukrot.

A méz jótékony hatásai

Az édesítésnek azonban kedvező hatásai is lehetnek, amennyiben mézet használsz ilyen célra. A méz kis mennyiségben előforduló komponensei ugyanis számos, gyógyászati szempontból előnyös hatással is rendelkeznek. Ezek közé tartozik gyulladásgátló és antibakteriális hatásuk, amelynek révén a mézet méltán használják megfázásos betegségek teáinak ízesítésére.

Cikkünk megírásában az Akadémiai Kiadó Száz kémiai mítosz cikke segített.

Ezt is szeretjük