A fekete áfonya 5 jótékony hatása: segít megelőzni a rákot és a szívbetegséget is

A fekete áfonya fogyasztása hozzájárul az egészség megőrzéséhez.

fekete áfonya
Húsvéti tojásvadászat
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A nyár vége a savanykásan édeskés fekete áfonya szezonja, mely nemcsak finom, de számos jótékony hatása van az egészségre.

A fekete áfonya Magyarországon különösen Vas és Zala megyében, a Sopron környéki erdőkben és az Északi-középhegység Szlovákiával szomszédos térségeiben, a Börzsönyben, a Zempléni-hegységben és az Aggteleki-karszt vidékén terem nagyobb területen. A vitamindús, hamvas, kék gyümölcs fogyasztása mellett számos érv szól.

Rákmegelőző hatású gyümölcs

A fekete áfonya fogyasztása hozzájárul a DNS-károsodás mérsékléséhez, amely által csökken a rák kockázata és az öregedést is késlelteti. A gyümölcsök közül az áfonya antioxidáns-szintje az egyik legmagasabb, polifenolokat, főként antocianin flavonoidokat tartalmaz, amelyek révén a sejteket károsító szabad gyököktől védi a szervezetet.

Egy vizsgálatban a napi áfonya-almalé hatását vizsgálták meg, az eredmény szerint a kimutatható DNS-károsodás 20%-kal csökkent négy hét alatt. Hasonló hatást mutattak ki a friss áfonya fogyasztásával kapcsolatban is, amelynek gyulladáscsökkentő és szívvédő hatására is rámutatott egy kutatás.

Megelőzi a szívbetegséget és a vérnyomásproblémát

A fekete áfonya kimondottan javasolt a magas vérnyomásban érintettek számára. Egy túlsúlyos, magas vérnyomású embereken végzett kutatás rámutatott, hogy a gyümölcsből már napi 50 gramm 4-6%-os vérnyomáscsökkenést hozott nyolc hét alatt.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az áfonya az LDL-koleszterin szintjét is csökkenti, amely ugyancsak kockázati tényező a szívbetegség kialakulásában. Egy tanulmány megállapította, hogy az áfonyában is megtalálható antocianin vegyület magasabb bevitele a szívroham esélyét 32%-kal csökkentette.

Véd a memóriazavaroktól is

A fekete áfonya támogatja az agyműködést, és javítja a memóriát. A benne levő antioxidánsok több agyterületre jótékony, serkentő hatással bírnak, és az idegsejtek jelátvitelét is segítik. A kutatások szerint fogyasztása akár 2,5 évvel is lassíthatja az öregedési folyamatot, mintegy fiatalon tartva az agyat.

Alacsonyan tartja a vércukorszintet

A fekete áfonyában levő antociánok a cukorbetegség megelőzésében is hasznosak, hiszen jótékony hatással vannak a glükóz-anyagcserére és az inzulinérzékenységre. Ilyen szempontból levele és gyümölcsének kivonata is hatékony.

Az inzulinrezisztencia elkerülésével csökkenthető két, világszinten is gyakori egészségügyi probléma, a metabolikus szindróma és a kettes típusú cukorbetegség kialakulásának esélye. Az áfonya a kialakult inzulinrezisztenciával is fogyasztható, mivel az alacsonyabb glikémiás indexű gyümölcsök közé tartozik.

Védi a látást

Az A-, C- és K-vitamint, mangánt, cinket tartalmazó gyümölcs a látás egészségét is védi, a Journal of Orthomolecular Medicine-ben publikált tanulmány szerint csökkenti a glaukóma, azaz a zöld hályog, valamint a szemfenéki meszesedés, vagyis az időskori makuladegeneráció kialakulásának esélyét is. A benne levő vitaminok és antioxidánsok segítenek a szárazszem-szindróma, a szürke hályog és a cukorbetegség miatti szemkárosodások, így a diabéteszes retinopátia megelőzésében.

A legjobb antioxidáns-források

Az antioxidáns vegyületekben gazdag gyümölcsök és zöldségek fogyasztása nemcsak rákmegelőző és gyulladáscsökkentő hatású, de számos egyéb jótékony egészségügyi hatása is van.

A 10 legerősebb antioxidáns-tartalmú étel: olcsók, és egész évben kaphatók

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük