Baktériumölő, zsírégető és finom - Mennyit ehetsz a fahéjból?

A fahéj számos egészségügyi szempontból előnyös hatással bír, de vigyázz a napi limittel.

Húsvéti tojásvadászat
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A fahéjat Európa egyes részein időszámításunk előtt 500-ban alkalmazták, olyan régi fűszernövény, hogy már az Ótestamentum is tesz róla említést.

Napjainkban mind egészségügyi, mind gasztronómiai célokra alkalmazzák a növény szárított kérgét, mely különösen a téli időszakban közkedvelt.

Baktériumölő fahéj

A fűszert régóta használják légúti megbetegedések kezelésére, mivel erős baktérium- és vírusölő hatással bír - sőt, még antimitotikus, vagyis gombaölő tulajdonságú is. Megfázásos, influenzaszerű megbetegedések esetén érdemes mézzel összekevert fahéjat fogyasztanod, de akár az alábbiakban leírt emésztésserkentő hatású teát is bevetheted.

Fogyasztó hatású fűszer

Számos olyan fűszernövény létezik, amely serkenti az emésztőnedvek termelését, javítja az anyagcserét, ennek köszönhetően segítségedre van a fogyókórúra során. A fahéj is ezek közé tartozik, a benne lévő nyálka- és cseranyagoknak, valamint az illóolajnak köszönhetően pedig a gyomor-béltraktus működését is serkenti.

Emésztésserkentő tea

Forráz le egy kávéskanál apróra vágott fahéjat körülbelül két és fél deciliter vízzel. Hagyd állni tíz percen át lefedve, majd szűrd le. Lelassult emésztés - illetve megfázás - esetén segít, de fontos, hogy ne feledkezz meg a rostban gazdag táplálkozásról sem.

Képeken minden idők 7 legerősebb természetes köhögéscsillapítója

Nézegess képeket!

Elolvasom

Fahéjjal a cukorbetegség ellen

A 2-es típusú cukorbetegség hátterében a szervezet csökkent inzulinérzékenysége áll, aminek következtében a hasnyálmirigynek fokoznia kell a hormontermelést, egészen odáig, amíg ki nem merül. Erről a folyamatról, illetve magáról a betegségről bővebben olvashatsz korábbi cikkünkben.

Amerikai kutatók szerint a fahéj képes arra, hogy javítsa a sejtek inzulinérzékenységét. Mindezt olyan korábbi vizsgálatok eredményeinek összehasonlítására alapozták, melyek során a résztvevők 4-18 héten át napi legalább 120 milligramm, de legfeljebb hat gramm - ez utóbbi körülbelül két és fél teáskanál mennyiségnek felel meg - fahéjat fogyasztottak.

Az összehasonlító elemzések azt mutatták, hogy azoknál a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő vizsgálati alanyoknál, akik fahéjat fogyasztottak, csökkent az éhgyomri vércukorszint, javult a szervezet inzulinválasza, valamint az összkoleszterin és az LDL - más néven rossz - koleszterin szintje is. Szakértők szerint ez a pozitív hatás a fahéjban lévő fahéjaldehidnek köszönhető.

Mennyi lehet a napi limit?

A túlzott fahéjfogyasztásnak lehetnek olyan mellékhatásai, mint az allergiás bőr- és nyálkahártya-reakciók. Amennyiben gyomorfekélyed van, nem ajánlott, továbbá terhesség esetén is érdemes mellőzni.

A fahéj fogyasztását a benne lévő kumarin miatt sem szabad túlzásba vinni. Ez a vegyület ugyanis nagy mennyiségben fogyasztva toxikus, májkárosodást okozhat. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal által 2006-ban megállapított, teljes biztonsággal fogyasztható napi beviteli érték felső határa testsúlykilogrammonként 0,1 milligramm. Amennyiben süteményeket vagy a zabkásádat ízesíted fahéjjal, nem kell aggódnod, a fűszer túlzásba vitt fogyasztása inkább az étrend-kiegészítőként használt fahéjtabletta esetében fordulhat elő.

Kétfajta fahéj

A hazai boltokban kétféle fahéj kapható: a cassia és a ceyloni. Érdemes az utóbbit választani, ugyanis ennek alacsonyabb a kumarintartalma. Viszonylag könnyen megkülönböztetheted a kettőt egymástól, mivel előbbi összegöngyölt, nagyobb fahéjtekercsként kerül forgalomba, míg utóbbi több vékony réteget tartalmaz.

Ezt is szeretjük