A legjobb rákmegelőző ételek listája
Ezeket edd rák ellen!
Tudd meg, mi az, aminek feltétlenül szerepelnie kell a terítéken, ha szeretnéd elkerülni a halálos kórt!

Nyereményjáték

Nyerj egyéves előfizetést a népszerű BBC History történelmi magazinra! (x)

Nyerj páros belépőt a novemberi Femina Klubra, ahol megtanítunk nemet mondani!

Nyerj Adrienne Feller kozmetikumokat Hollóházi Porcelán fülbevalóval! (x)

összesen 4 db játék
Ez is érdekelhet

Többé nem kell tisztogatni a csempék közti hézagot, sem más fugát (x)

Beindul a D-vitamin-termelődés, és javítja a közérzetet: töltődj fel bioszoláriummal télen is! (x)

Csak úgy versengenek érte az emberek! Hihetetlen, mit építenek a fővárosban (x)

5 kihagyhatatlan film, amit még premier előtt megnézhetsz! (x)

Schell Judit lerántja a leplet a férfi-nő kapcsolat titkairól - Megéri a múltba révedni? (x)

beauty and style

Így fesd ki a szemed, ha lelógó szemhéjad van - Nem tűnsz többé morcosnak »

A 79 éves Jane Fonda retus nélkül mutatta meg magát - Most is gyönyörű »

Képeken a H&M Erdem kollekciója! Csodás dizájner darabok »

retikül.hu
Top lájkolt cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

A rák világszerte makacsul vezeti a halálozási okok listáját. Ennek egyik oka az, hogy a legtöbb ember többnyire csak akkor kezd komolyan foglalkozni egészségi állapotával, amikor valamilyen súlyos probléma merül fel. Ez pedig a lehető legrosszabb magatartás.

Ha a modern kor legfenyegetőbb betegségét szeretnéd elkerülni, tudatosan fel kell venned a harcot a veszélyekkel, és a kockázati tényezők kiküszöbölésével egy testre és lélekre egyaránt kiterjedő egészséges életmódra kell berendezkedned.

Ez nem azt jelenti, hogy kedvenc ételeidről lemondva rögtön vegetáriánus életmódra kell berendezkedned: az egészség megőrzése ugyanis az egyensúly kialakításából, és nem kínzó diétából áll. Ne feledkezz azonban meg a leghasznosabb ételekről, és ezeket próbáld minél változatosabban beépíteni étrendedbe!

Rákellenes zöldek

A helytelen táplálkozás nemcsak a rákkeltő szabadgyökök kialakulását segíti elő, hanem hosszútávon szervezeted elsavasodásához is vezethet. Ha pedig testnedveid kémhatása eltolódik a savas kémhatás felé, azzal olyan, tartós irritációnak teszed ki szerveidet, melynek hatására könnyebben indul be a kóros sejtburjánzás. A zsíros ételek és a szénhidrátok hatására beinduló elsavasodást tehát mindenképpen ajánlott lúgosító ételekkel ellensúlyoznod.

Erre a legalkalmasabbak a zöldségek, amelyek nemcsak szervezeted elsavasodását segítenek megelőzni, de emésztésedre is jó hatással lehetnek, mivel lúgosító hatásuk révén megakadályozzák a túlzott savtermelődést. Ha zöldséget vásárolsz, válassz minél sötétebb színűt, ugyanis a leghatékonyabb rákmegelőző vegyületek éppen a zöld színtestek!

Ezek sejtregeneráló hatását nemcsak a növény tudja hasznosítani, hanem elfogyasztva saját szervezeted számára is hasznossá válhatnak, mivel a zöld növények antioxidáns hatású bioflavonoidjai rendkívül jó rákmegelőző szerként működnek, gátolva a daganatos sejtek szaporodását. Ahhoz azonban, hogy ezeket a jótékony összetevőket szervezeted minél nagyobb arányban hasznosíthassa, lehetőleg nyersen fogyaszd a zöldségeket! Ha inkább a főtt ételek híve vagy, akkor is a párolást válaszd, mivel a hazai szokások szerint alaposan megfőzött zöldségekből a legtöbb hatóanyag már hiányzik.

Gyógyító gyümölcsök

Ízletes és egészséges salátákat nemcsak a zöld különféle árnyalatait felvonultató zöldségekből készíthetsz, hanem az ízletes és édes, vagy éppen savanykás gyümölcsökből is. A piros, bogyós termések és a mediterrán vidékek bódító finomságai ugyanis rengeteg antioxidáns hatású vegyületet tartalmaznak. A flavonoidok és a C-vitamin segítenek megakadályozni a szabadgyökök keletkezését, melyek nemcsak a bőrödre jelentenek veszélyt, de a helytelen táplálkozás következtében szervezeted egészét is fenyegethetik. A felhalmozódott szabadgyökök intenzív oxidációs folyamatot indítanak be szervezetedben, ami súlyos mértékben károsíthatja sejtjeidet, és végül rákhoz vezethet, úgyhogy mindenképpen érdemes természetes antioxidánsokkal küzdened ellenük. A leghatékonyabb rákmegelőző gyümölcskoktélt feketeáfonya, narancs, alma, papaya és eper keverékéből készítheted el.

Az élet íze

A tévhitekkel ellentétben nem kell intenzív diétába kezdened, ha egészséges szeretnél maradni. A sótlan, száraz és ízetlen ételeket elfelejtheted, ugyanis a rákmegelőzésben a fűszerek kimondottan segítségedre lehetnek.

Nemcsak a csili és a curry, de a szerecsendió, a fahéj és a szegfűszeg is: ha tehát kimondottan férfiasan főzöl, és a csípős, fokhagymás, borsos husi a specialitásod, párod legnagyobb örömére nem kell konyhai repertoárodból likvidálnod ezt az ínyencséget. A fűszerek jótékony hatása abban rejlik, hogy serkentik a vérkeringést, így elősegítik a káros anyagok távozását, de vértisztító hatásuk mellett rákmegelőző fitovegyületeket is tartalmaznak. A fűszerek gyógyító hatóanyagai az antioxidáns hatású polifenolok, amiből legtöbb a szegfűszegben, legkevesebb pedig a feketeborsban található. A csilipaprika azonban nagy mennyiségben tartalmaz karotinoidokat is, amelyek szervezeted számára nélkülözhetetlenek a rákmegelőző A-vitamin előállításához.

Amit kerülj!

Míg a fűszeres finomságok kimondottan rákmegelőzőek lehetnek, addig a grillen sült pácolt husikról és a sós, füstölt sonkákról jobb, ha lemondasz. Az így készült ételek ugyanis elősegítik a rák legfőbb okozóinak vélt szabadgyökök keletkezését, emellett pedig emésztésedet és gyomrodat is megterhelik. A magyar konyha füstölt specialitásai tehát felkerülnek a rákellenes tiltólistára, azonban meglepő módon a máj, a zúza és a pacal nem. A magas cink- és szeléntartalmú belsőségeket tehát bátran fogyaszthatod, de jobb, ha nem bő zsírban sütöd ki őket! Az égetett zsír ugyanis különösen káros, úgyhogy a többszörösen újrahasznosított, gyorséttermi sültkrumplit mindenképpen kerüld. A legfontosabb azonban, hogy próbálj minél természetesebben táplálkozni, és a lehető legkisebb mennyiségben fogyassz csak mesterséges tartósítószereket tartalmazó ételeket.

Blog.hu ajánló