3 veszélyes kórokozó, ami a hűtőszekrényben is szaporodik

A hűtött ételekben is jelen lévő kórokozók veszélyes ételmérgezést okozhatnak.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A baktériumok leginkább a meleget kedvelik, azonban egyes kórokozók a hűtőszekrényben is vígan szaporodnak.

Ez azért veszélyes, mert komoly - akár szövődménnyel járó - fertőzéseket is könnyedén összeszedhetsz, akár már egy étkezés alkalmával. Vigyázz, hogy mit hogyan tárolsz!

Liszteriózis

A Listeria monocytogenes baktérium, amely a liszteriózis nevezetű fertőzésért felelős, tipikusan olyan kórokozó, ami ellenálló a hűtő alacsony hőmérsékletével szemben. A betegség általános tünetei a szokásos ételmérgezéses tünetek, mint hasmenés, hányás, fejfájás, azonban ha nem kezelik megfelelően, akár agyhártyagyulladáshoz és halálhoz is vezethet.

A betegség okozója elsősorban a húsokon, tejben, sajtokban, nyers zöldség- és gyümölcsféléken található meg. A fertőzés gyakorisága a nyári időszakban mindig nagyobb, de a hidegebb évszakokban is fontos az ételek megfelelő elkészítése.

A húsokat alaposan süsd-főzd meg, a sajt- és tejfogyasztást - főként, ha várandós vagy - korlátozd a pasztörizált változatokra, a zöldségeket-gyümölcsöket pedig fogyasztás előtt mindig mosd meg. Ha ezeket az alapvető higiéniai szabályokat betartod, akkor máris nagyban csökkentheted a liszteriózis kialakulásának esélyét.

10 veszélyes hely, ahol hemzsegnek a kórokozók

Nézegess képeket!

Elolvasom

Szalmonella

A szalmonella elsősorban nyári betegség, hiszen baktériuma nagy melegben könnyedén szaporodik, azonban ez még nem jelenti, hogy a hűtőben tárolt ételek biztonságban lennének, a kórokozó ugyanis nem pusztul el a frizsiderben sem. A fertőzés ráadásul nagyon kellemetlen, hányással, hasmenéssel, valamint fej- és hasfájással jár.

A szalmonellabaktérium nagyrészt a tojásos ételekben található meg, ugyanis a kórokozó a héj felszínén él, és akkor kerül az ételbe, amikor a tojást feltöröd. Ezért feltörés előtt mindig mosd meg alaposan a tojást: arra azonban vigyázz, hogy közvetlenül a felhasználást megelőzően tisztítsd csak meg, máskülönben a természetes védőréteget is eltávolíthatod róla. Illetve fontos, hogy miután feltörted a tojásokat, alaposan moss kezet, nehogy az legyen a kórokozóforrás.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

E. coli törzs

Az E. coli baktérium az egészséges bélflórában is megtalálható, gondot akkor okoz, ha az immunrendszer nem működik megfelelően. A betegség hasmenéssel, hasi görcsökkel, gyengeséggel, magas lázzal és hányással jár, azonban ha nem fordulsz időben orvoshoz, bélnyálkahártya-gyulladáshoz és húgyúti megbetegedéshez is okozhat. A fertőzés lefolyása néhány nap, de utána még egy-két hétig előfordulhat étvágytalanság és rossz közérzet.

A fertőzésért elsősorban a szennyezett ivóvíz, illetve a zöldségek-gyümölcsök, húsok a felelősek. Ezért utóbbiakat mindig kellően alacsony hőmérsékleten tárold, a felhasználás során pedig alaposan süsd, illetve főzd meg őket. A gyümölcsöket-zöldségeket mindig mosd meg fogyasztás előtt - ezzel nem csak az E. coli-fertőzést, hanem sok egyéb betegséget is elkerülhetsz. Ha tudod, hogy otthonodban az ivóvíz minősége nem megfelelő, ugyanakkor nyáron szeretsz a hűtőben hideg vizet tartani, akkor fogyassz inkább ásványvizet.

Te mindig megmosod a zöldségeket-gyümölcsöket fogyasztás előtt?

Ezt is szeretjük