Mennyi sót használsz főzés közben? Ennyi lenne az ideális
Te tudod, mennyi sót kellene fogyasztanod? És azt, hogyan főzz kevesebb sóval ízletesen?

Nyereményjáték

Nyerj egyéves előfizetést a népszerű BBC History történelmi magazinra! (x)

Nyerj páros belépőt a novemberi Femina Klubra, ahol megtanítunk nemet mondani!

Nyerj Adrienne Feller kozmetikumokat Hollóházi Porcelán fülbevalóval! (x)

összesen 4 db játék
Ez is érdekelhet

Többé nem kell tisztogatni a csempék közti hézagot, sem más fugát (x)

Kocsis Korinna szupermodell elárulta mindig gyönyörű barna bőrének titkát (x)

Csak úgy versengenek érte az emberek! Hihetetlen, mit építenek a fővárosban (x)

5 kihagyhatatlan film, amit még premier előtt megnézhetsz! (x)

Schell Judit lerántja a leplet a férfi-nő kapcsolat titkairól - Megéri a múltba révedni? (x)

beauty and style

A leggyakoribb sminkhibák magyar bloggertől - Kerüld el a maszkhatást! »

Rémisztően jó körömminták Halloweenra: nagy sikert arathatsz velük »

Egyetlen segítség minden bőrproblémára: így készíts otthon aloé vera gélt »

retikül.hu
Top lájkolt cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

Az Egészségügyi Világszervezet - WHO - sóbeviteli ajánlásához képest, mely öt gramm/nap, mi, magyarok háromszor annyit fogyasztunk. A túlzott sóbevitel pedig összefüggésben áll a magas vérnyomás, a szívinfarktus és az agyvérzés kialakulásával.

Azon kívül, hogy legtöbben a félkész, tartósított élelmiszerekkel nem kevés sót visznek be a szervezetükbe, még az otthon készült ételeket is alaposan megsózzák. Tudd meg, hogyan csökkentheted a sóbeviteledet!

A só hatása az emberi szervezetre

A só, kémiai nevén nátrium-klorid két alkotóeleme a nátrium - 40% - és a klór - 60%. Mind a nátrium, mind a klór - a káliummal együtt - a szervezet folyadékháztartásának szabályozásáért felel.

A nátriumnak jelentős szerepe van az ingerületátvitelben, így az ideg- és izomműködésben, valamint a vérnyomás szabályozásában is. A só táplálkozásban betöltött szerepéről bővebben olvashatsz korábbi cikkünkben.

Fő sóforrások

Feldolgozott élelmiszerek

Legtöbben úgy ítélik meg, nem fogyasztanak a kelleténél több sót, hiszen főzés közben keveset adnak az ételekhez.

Fontos azonban tisztában lenned azzal, hogy szakértők szerint az európai lakosság sóbevitelének 70-75%-a a feldolgozott, illetve félkész élelmiszerek fogyasztása során kerül a szervezetbe. Az alábbi galériában szereplő élelmiszerek kifejezetten sok sót tartalmaznak, így fogyasztásukat ajánlott minimalizálnod.

Főzés közben és asztalnál használt só

A szervezetedbe bevitt sómennyiségnek tehát a 10-15%-a származik a főzés közbeni ízesítésből, illetve az asztalnál történő utóízesítésből. Amellett, hogy csökkented a félkész élelmiszerek fogyasztását, ügyelned kell az otthoni sózásra is. Lényeges információ lehet, hogy egy csipet só egy-két grammnak felel meg, tehát, ha a magadnak főzött ételhez három csipetnyit adsz, talán már fedezted is a napi sószükségletedet. Ideálisnak tehát az tekinthető, ha öt gramm sónál - nagyjából három csipetnél - nem fogyasztasz többet egy nap.

Így főzz kevesebb sóval!

A kevésbé sós íz megszokásához körülbelül egy hónap szükséges, ezért csökkentsd fokozatosan a főzés közben használt só mennyiségét. Főzéskor só helyett használhatsz erős ízű, friss fűszernövényeket - kakukkfüvet, majoránnát, bazsalikomot. Fontos továbbá, hogy sót, valamint sót tartalmazó ételízesítőt ne használj egyszerre.

Korszerű konyhatechnikai eljárások segítségével ízletessé teheted ételeidet, ugyanakkor csökkentheted a sótartalmukat is. Ilyen például a gőzben, a zöldséglében vagy a tejben főzés, de jó megoldás lehet a teflonban, alufóliában vagy sütőzacskóban sütés is. Kipróbálhatod az aromás párolást is: ilyenkor a húst zöldséggel, gombával, gyümölccsel együtt kell párolni. Sóban pácolás helyett válaszd a tejben, joghurtban, friss fűszeres olívaolajban pácolást.

Blog.hu ajánló