Jobb, mint a nyírfacukor? 0 kalóriás természetes édesítőszer, fogyókúrához is
Érdemes lecserélned a cukrot gyümölcsből kivont eritritre.

Nyereményjáték

Nyerj páros belépőt a Sárik Péter Trió elragadó jazzkoncertjére a Pesti Vigadóba! (x)

Nyerj luxuskozmetikumokat érett bőr számára, és búcsúzz el a ráncoktól a természet erejével! (x)

Nyerj utazókönyvet, és ismerd meg a világ legkevésbé ismert érdekességeit! (x)

összesen 4 db játék
Ez is érdekelhet

Gomba vagy baktérium? Nagyon is lehet érzékelni a különbséget, és máshogy is kell kezelni (x)

Ezreket spórolhatsz a vízszámlán: pénzt és energiát spórol ez a konyhai eszköz (x)

A legjobb szőrtelenítő módszer télen is: így lesz hetekig sima a bőröd (x)

Babapuha és fényes lesz a festett haj, ha ezekkel ápolod: látható lesz a különbség (x)

Tökéletes alakot és egészséges testet ajándékozhatsz karácsonyra! Mutatjuk, hogyan (x)

beauty and style

A legjobb hidratálók, de sokan rosszul használják őket: így hatnak a növényi olajok »

Ezt mindenki rosszul csinálja hajmosáskor: te hova viszed fel a sampont? »

Gyors frizurák sapka alá, nemcsak hosszú hajból - Videós útmutató »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

Érdekes, hogy míg a nyírfacukorról és a sztíviáról egyre több helyen olvashatsz, addig egy harmadik természetes eredetű édesítőről viszonylag keveset hallhattál.

Az eritrit - E-968 - egy természetes cukoralkohol, amelyet gyümölcsökből - például szőlőből, dinnyéből, körtéből - vonnak ki. Mivel gyakorlatilag kalóriamentes, tökéletes választás, ha diétázol, de a cukorbeteg étrendbe is beilleszthető. Cikkünk megírásához Henter Izabella dietetikus nyújtott segítséget.

Így készül az eritrit

Az eritrit külsőre és ízre is nagyon hasonlít a hagyományos kristálycukorra. Íze - csakúgy, mint a nyírfacukoré - kicsit hűs, ám utóíze nincs. Mivel közvetlenül nincs hatással a vércukorszintre, cukorbetegek is bátran fogyaszthatják. További előnye, hogy védi a fogakat - jelenlétében a szájban élő baktériumok nem képesek erjedni.

Míg a nyírfacukrot kukoricarostból, illetve lombos fák rostjaiból állítják elő, addig az eritrit cukorból készül. Valójában a tápcsatornában lévő baktériumok okozta erjedés követeztében is létrejön, de az élelmiszeripar a fermentált tejtermékekhez hasonló módon cukor erjesztésével állítja elő.

Nullkalóriás édesítő

Az eritrit természetes édesítő fogyni vágyók számára, hiszen kalóriaértéke nulla. E tekintetben tehát fogyasztása előnyösebb, mint a nyírfacukoré, hiszen utóbbi csak 40%-kal kevesebb kalóriát tartalmaz, mint a hagyományos kristálycukor.

Milyen élelmiszerek ízesítéséhez használható?

Az eritritet elsősorban sütemények, kekszek, kétszersültek ízesítéséhez használja az élelmiszeripar. Édesítő hatása mellett hosszabb eltarthatóságot is garantál. Otthoni sütés-főzés esetén szinte bármilyen ételhez felhasználhatod az eritritet, azon viszont ne lepődj meg, hogy hevítés következtében bebarnul.

Az eritrit hátrányai

Hasonlóan a nyírfacukorhoz, az eritrit sem karamellizálódik. Ezen kívül különös sajátossága, hogy mivel erős endoterm reakciókat vált ki, lehűti a forró folyadékot - ugyanakkor hideg vízben nehezen oldódik. Az üvegpoháron finom kristályokat hoz létre, így olyan benyomást kelthet, mintha az koszos lenne. Az eritrit édesítőereje 60-80%-a répacukorénak, vagyis kicsit több kell belőle, ha ragaszkodsz a megszokott édes ízekhez.

Túl sokat ebből sem lehet

Természetesen jóból is megárt a sok, ezért amennyiben más cukoralkoholok - xilit, laktit, szorbit, maltit - is szerepelnek az étrendedben, az esetleges mellékhatások elkerülése végett ne vidd túlzásba az eritrit fogyasztását se.

Azért sem ajánlott túl sokat enned belőle, mert nagy dózisban fogyasztva hasmenést okozhat, valamint - hasonlóan a cukorhoz és a sóhoz - rontja az ízérzékelést és erősíti az édességfüggőséget.

Blog.hu ajánló