Veszélyes is lehet epret enni: 9 tünet, ami arra utal, ez okozza a bajt
Az ismert tünetek sokszor nem légúti panaszokról szólnak.

Nyereményjáték

Nyerj egyéves előfizetést a népszerű BBC History történelmi magazinra! (x)

Nyerj páros belépőt a novemberi Femina Klubra, ahol megtanítunk nemet mondani!

Nyerj Adrienne Feller kozmetikumokat Hollóházi Porcelán fülbevalóval! (x)

összesen 4 db játék
Ez is érdekelhet

Többé nem kell tisztogatni a csempék közti hézagot, sem más fugát (x)

Kocsis Korinna szupermodell elárulta mindig gyönyörű barna bőrének titkát (x)

Csak úgy versengenek érte az emberek! Hihetetlen, mit építenek a fővárosban (x)

5 kihagyhatatlan film, amit még premier előtt megnézhetsz! (x)

Schell Judit lerántja a leplet a férfi-nő kapcsolat titkairól - Megéri a múltba révedni? (x)

beauty and style

5 divatos kabátfazon, ami karcsúsít, és elfedi a pocakot »

Tüntesd el a mitesszereket egy fogkefével - Gyors és hatásos trükk »

Bundás, meleg szobacsizma házilag, varrás nélkül - Imádni fogod! »

retikül.hu
Top lájkolt cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

Tüsszögésnél, orrfolyásnál és köhögésnél kevesen gondolnak arra, hogy náthás panaszaik a táplálkozással is összefügghetnek. Pedig érdemes ezt is megfigyelni, mert például a hisztamin-intoleranciásoknál az eper fogyasztása is tüneteket okozhat.

A légúti panaszok kapcsán kiváltó tényezőként a szezonális gyümölcsök fogyasztását sem szabad figyelmen kívül hagyni. Erre figyelmeztet dr. Augusztinovicz Monika allergológus, fül-orr-gégész, a Budai Allergiaközpont orvosa.

Lehet tüsszögni az eperallergiától

Nyári náthát a nem megfelelően beállított klíma és a túl hideg üdítők fogyasztása is okozhat, de a tünetek pollenallergiát is jelezhetnek. Ha az évnek ebben az időszakában visszatérő panaszok lépnek fel, akkor nagy valószínűséggel a pollenek a hibásak. Május végén-június elején elsősorban a pázsitfűfélék okoznak panaszt. Ez változó is lehet, hiszen az időjárás függvényében egyes növények virágzása eltolódhat vagy korábban is kezdődhet.

Bizonyos ételek hisztamintartalma magas, más ételek pedig a szervezet hisztamintermelését fokozzák. Ha a szervezetben a hisztamin lebontását végző diamino-oxidáz - DAO - enzimnek csökken a szintje, akkor a hisztamin-intoleranciás beteg kellemetlen tüneteket tapasztal, ha ezeket az ételeket elfogyasztja. A légúti panaszok mellett gyakori a problémás ételek fogyasztását követően fellépő hasfájás, hányinger, puffadás és gyomorégés. Bőrtünetek is jelentkezhetnek, kiütések és kipirosodás, de fejfájás és szédülés, illetve vérnyomás-ingadozás is kialakulhat.

Ki kell deríteni, mi okozza a tüneteket

Hisztamin-intolerancia esetén az eper mellett tüneteket okozhatnak többek között a füstölt húsok, a csirke, az érlelt sajtok, az alkoholok, különösen a vörösbor. A csokoládé, a paradicsom és a hal fogyasztása is irritációt okozhat. A tünetek erőssége attól is függ, hogy milyen mértékben csökkent a DAO enzim szintje. Ez egyénenként eltérő lehet, így valakinél már kis mennyiség is tüneteket okoz, mások toleranciaszintje nagyobb.

A tünetek már pár perccel a problémás étel elfogyasztása után jelentkeznek, ezért panaszok esetén érdemes táplálkozási naplót vezetni. A diagnózis vérvizsgálattal történik, ami alapján pontosan meg lehet határozni a szervezetben a DAO enzim szintjét.

A kezeléshez a problémás ételek fogyasztását mellőzni kell, és érdemes dietetikus segítségét kérni a kiegyensúlyozott és teljes értékű étrend összeállításához. Emellett van lehetőség a DAO enzim tabletta formájában történő pótlására is, ezt étkezések előtt egy-két órával kell bevenni.

Blog.hu ajánló