A legjobb emésztésserkentő fűszerek
Unod az emésztésserkentő zöldségeket és gyümölcsöket? Fűszerezz!

Nyereményjáték

Nyerj egyéves előfizetést a népszerű BBC History történelmi magazinra! (x)

Nyerj páros belépőt a novemberi Femina Klubra, ahol megtanítunk nemet mondani!

Nyerj Adrienne Feller kozmetikumokat Hollóházi Porcelán fülbevalóval! (x)

összesen 4 db játék
Ez is érdekelhet

Többé nem kell tisztogatni a csempék közti hézagot, sem más fugát (x)

Kocsis Korinna szupermodell elárulta mindig gyönyörű barna bőrének titkát (x)

Csak úgy versengenek érte az emberek! Hihetetlen, mit építenek a fővárosban (x)

5 kihagyhatatlan film, amit még premier előtt megnézhetsz! (x)

Schell Judit lerántja a leplet a férfi-nő kapcsolat titkairól - Megéri a múltba révedni? (x)

beauty and style

Bundás, meleg szobacsizma házilag, varrás nélkül - Imádni fogod! »

Így fertőtlenítsd a sminkecsetet: nem elég, ha meleg vízbe áztatod »

Unikornis a tortán: 2017 fura trendje már az esküvőkre is begyűrűzött »

retikül.hu
Top lájkolt cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

Valószínűleg minden fogyókúrázó próbálta már a diéta hatását zsírfaló zöldségekkel és gyümölcsökkel erősíteni. A módszer maximálisan beválik, valóban gyorsabban tűnnek el hurkáid, ha a természet zsírégető erejét is segítségül hívod.

De ugye milyen unalmas három hét után is még mindig ugyanazokat a zöldségeket és gyümölcsöket rágcsálni egész nap? Nem csoda, ha meginogsz.

Hogy kicsit feldobd fogyókúrás időszakodat, most bemutatunk neked néhány olyan teljesen hétköznapi konyhai fűszert, melyek kicsit átveszik az eddig alkalmazott káposzta és alma szerepét. Vigyél egy kis színt az ételeidbe, és fogyj továbbra is dupla fokozaton!

Ánizs

A legtöbb ember bármikor felismeri az ánizs illatát, de érdekes módon csak nagyon kevesen használják, mint fűszert. Pedig hatása nagyon erős és sokféle.

Enyhíti a puffadást, segíti az emésztést, közismerten jó szélhajtó, de még görcsoldásra is beválhat. Jó köhögés ellen, de sokszor ajánlják az orvosok a szoptatós kismamáknak is, mert növeli a tejkiválasztást.

Használata

Amennyiben fűszerként szeretnéd használni, hogy evés közben már rögtön élvezhesd jótékony, fogyókúrát kiegészítő hatásait, akkor péksüteményekbe, teasüteményekbe tegyél belőle. De virágját és levelét használhatod salátákhoz is. Különleges ízével és aromájával teljesen megbolondítja még a leghagyományosabb ízeket is.

Recept-tipp

Fokhagymás-ánizsos csirkemell

Hozzávalók:

  • 2 csirkemell
  • 3-4 ánizskaporgumó
  • 250 ml zöldségleves
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 4-5 csillagánizs
  • 1 citrom
  • 1 kis hagyma
  • 1 közepes uborka
  • 1 piros pepperóni
  • 9-10 levél koriander
  • 1-2 evőkanál étkezési keményítő
  • cukor
  • őrölt feketebors
  • olívaolaj

Az ánizskapor-gumókat mosd meg, majd vágd le a zöld részeit, illetve vágd ki az alsó fás részét. A zöldjéből egy keveset tegyél félre a díszítéshez. Helyezd a megtisztított gumókat egy lábasba, majd locsold meg 300 ml zöldséglevessel és 3-4 evőkanál olívaolajjal. Szórd meg 3-4 csillagánizzsal és 2 gerezd vékonyan felszeletelt fokhagymával. Egy csipet cukorral, sóval és frissen őrölt feketeborssal ízesítsd, majd egyszer forrald fel. Miután felforrt, alacsony hőmérsékleten nagyjából 40 percen át főzd, míg teljesen át nem puhulnak a gumók.

Hámozd meg az uborkát, majd aprítsd fel a hagymával és a kimagozott pepperónival. Vágj apróra 8-10 levél friss koriandert, és a citrom levével együtt kavard el jól az uborkával, hagymával és pepperónival. Melegítsd meg a mártást, majd étkezési keményítővel sűrítsd be. Cukorral és sóval végezd el a mártás finomhangolását.

A csirkemelleket egy forró serpenyőben néhány csepp olívaolajon süsd pirosra, és fűszerezd. Ezután tekerd alufóliába, tedd be a sütőbe negyed órára, és alaposan süsd át.

Tálaláskor az ánizskaporgumót vágd félbe, és szórd meg a félretett ánizskaporral vagy néhány karikára vágott metélőhagymával. Helyezd mellé a csirkemellet, majd locsold meg a mártással.

Levendula

A levendula egyike azon növényeknek, melyeket olajként, teaként, borogatásként, külsőleg, belsőleg, fürdőként, tinktúraként vagy éppen fűszerként is lehet alkalmazni. Hatása természetesen mindig attól függ, hogy éppen használatának melyik formája mellett döntesz.

Ha teaként fogyasztod, akkor élvezheted idegnyugtató és görcsoldó hatását, de alkalmazható fejfájás ellen vagy fertőtlenítés céljából is.

Ha közvetlenül olaját vagy bármilyen levendulaolaj-tartalmú készítményt használsz, akkor bőrnyugtató hatását még kisbabáknál is biztonsággal hívhatod segítségül. De nem csak a kiszáradt, hanem a megégett vagy akár a rovarcsípte bőrfelületen is alkalmazható. És persze nem szabad megfeledkezni az olaj illatáról sem, melyet előszeretettel használ az illatszeripar is, legyen szó parfümről vagy akár öblítőszerről.

Ha fűszerként használod, akkor azonban remek segítőtárs lehet, ha fogyókúrázol, vagy emésztésbeli problémákkal küzdesz. A levendula ugyanis emésztésserkentő és enyhe vízhajtó hatással is bír.

Használata

Ha szeretnéd megismerni a fent említett hatását, és kipróbálnád a levendulát, mint fűszert, akkor főzd bele virágját lekvárba vagy csokipudingba.

Recept-tipp

Levendulás csirkefalatok

Hozzávalók:

  • 4 evőkanál liszt
  • 2 kiskanál só
  • őrölt bors
  • 1,5 kg csirkemellfilé
  • 10 dkg margarin
  • 1 vöröshagyma
  • 1 mokkáskanál cukor
  • 1 dl fehérbor
  • 1 dl narancslé
  • 2 dl húsleves - leveskockából is jó
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 4 evőkanál friss levendulavirág
  • a díszítéshez: 1 evőkanál friss levendulavirág

A lisztet a sóval és a borssal keverd össze, majd a megmosott, leszárogatott, kisebb darabokra vágott csirkemellfilét forgasd bele. A margarint forrósítsd fel, és a húsdarabokat több kisebb adagban süsd el rajta. Csepegtesd le, konyhai papírtörlőre szedve itasd le róla a zsiradékot, majd tedd félre, és tartsd melegen.

A megtisztított, karikákra vágott hagymát a maradék margarinon futtasd meg, csipetnyi cukorral ízesítsd, majd a bort és a narancslevet öntsd bele. Addig főzd, amíg besűrűsödik. Ekkor a levessel engedd fel, a zúzott fokhagymát meg a levendulát szórd bele, és újra forrald fel. Végül a csirkét is tedd bele, és párold puhára, majd szórd meg a friss levendulavirággal.

OLVASD EL EZT IS!

csipkes felso  nagy
  • gyógynövény
  • tünetek és betegségek

Hasi görcsök, puffadás, székrekedés

Blog.hu ajánló