Székrekedés, vesebajok és influenza ellen

Évezredes csodaszer

A csipkebogyó kedvező élettani hatásai miatt számos betegség ellen védelmet biztosít.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Már az ókorban felismerték a csipkebogyó – más néven hecsedli, csitkenye – jótékony hatásait. Ekkor még főleg sorvadásos betegségek kezelése során alkalmazták. Napjainkra a növény legismertebb hatóanyagává a C-vitamin vált. Bizonyított tény, hogy tízszer annyit tartalmaz ebből a rendkívül fontos vitaminból, mint a korábban favoritnak tartott citrom.

A növényről

A csipkebogyó a vadrózsa áltermése. A csipkebogyóbokor a rózsafélék családjába tartozik, nálunk is honos, ráadásul igen elterjedt a különféle cserjésekben. Nem kimondottan igényes növény: száraz, kötött és meszes talajon is megél, mindennemű gondozás nélkül, a napfényt azonban kedveli.

Mi mindenre jó a csipkebogyó?

Legyengült immunrendszer

A csipkebogyó C-vitamin-tartalma miatt erősíti a vérerek falát, ennek köszönhetően pedig szilárdítja a kötőszöveteket. Továbbá kimondottan szerencsés, ha a téli, influenzás időszakban több csipkebogyó alapanyagú terméket fogyasztasz, mert a benne található C-vitamin fokozza a szervezet természetes védekezőképességét, segít megelőzni a betegségeket, valamint legyűrni a különféle fertőzéseket.

Ízületi betegségek

A Kaliforniai Egyetem munkatársainak kutatási eredményei alapján kiderült, hogy a csipkebogyó képes csillapítani az ízületi betegségek – különösen a porckopás – kínzó tüneteit is. A vizsgálatok eredményei szerint a csipkebogyópor háromhavi szedésének következtében az ízületi fájdalmak jelentősen csökkentek a vizsgált betegeknél.

Mindez a növény flavonoid- és vitamintartalmának köszönhető. A kutatás végeztével a tudósok arra a következtetésre jutottak, hogy a csipkebogyó hatékonyabban csillapítja az ízületi betegségekből adódó fájdalmakat, mint a paracetamol-tartalmú szintetikus készítmények, ráadásul használata semmilyen mellékhatással nem jár.

A 15 legjobb vitaminforrás

Nézegess képeket!

Elolvasom

Székrekedés ellen

Emésztésserkentő hatása miatt remekül alkalmazható székrekedés esetén is. Ha rendszertelen életmódodból adóan gyakran küzdesz ezzel a problémával, kiváló választás számodra a csipkebogyótea és -lekvár.

Vese- és hólyagbántalmak

A csipkebogyó vízhajtó hatásának köszönhetően remekül alkalmazható vese-, illetve hólyagbántalmak esetén is. Mivel a növény gyulladáscsökkentő anyagokat is tartalmaz, segít legyőzni a különféle húgyúti fertőzéseket, továbbá a vesekőbetegség kiegészítő kezeléseként is ideális.

Hörghurut ellen

A csipkebogyó segít eltávolítani a szervezetben felgyülemlett méreganyagokat, valamint gyulladáscsökkentő hatással bír. Mindennek köszönhetően a csipkebogyótea segít a nátha, az influenza, a hörghurut, valamint a torokgyulladás kellemetlen tüneteinek enyhítésében.

Így használd!

Tea – az egész családnak

Mosd meg a csipkebogyókat, vágd szét, majd magozd ki őket. Ha mindezzel megvagy, áztasd be őket langyos vízbe, körülbelül 12 órára. Ezt követően főzd fel a bogyókat pár percre. Ne várd meg, amíg felforr a víz, mert a túl magas hőfokon sok értékes vitamin elillanhat. Ha elkészült a tea, mézzel és citrommal ízesítheted.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Csipkebogyószörp – mindenkinek

A megmosott 1 kg csipkebogyót daráld le húsdarálón, majd önts rá három liter meleg vizet, és hagyd állni egy napig – közben időnként keverd meg.  A következő nap újra préseld ki a csipkebogyólevet, majd a maradék gyümölcshúsra önts egy liter meleg vizet, és újfent hagyd állni másnapig. A következő nap megint préselés következik, majd a levek egyesítése történik. Ha mindezzel megvagy, tégy az egészhez literenként 10 g citromsavat és 1 kg cukrot. Végül az elkészített szörphöz kilogrammonként adj 0,5 g szalicilt.

Ezt is szeretjük