Vízhajtó, élénkítő, emésztést segítő gyógynövények

A kamilla, a csipkebogyó és a menta csodálatos ereje évezredek óta ismert. Használd te is a gyógyító növényeket!

Húsvéti tojásvadászat
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A kamilla

Képzeletben végigjárva gyermekkorom tájait, visszaemlékezve a régi ismerősökre, nem is tudom volt-e köztük olyan, aki ne tudta volna, hogy a kamillavirágból gyógytea készül.

Azt már legtöbben valószínűleg nem tudták, milyen betegség gyógyítására isszák, és nyilván arról se volt fogalmuk, milyen más gyógynövényt szedhetnének még a kamilla mellett. A kamillatea volt a gyógytea, másból nem főztek teát. Nemcsak a tudatlanság volt ennek az oka. Hanem maga a kamilla is. Ez a hatóanyagokban gazdag gyógyfű ugyanis többféle betegségben volt segítségünkre. Ha tehát a gyereknek nem volt étvágya, fájt a hasa, köhögött, vagy nem bírt aludni, itatták vele a kamillateát. Ma már ismert tény, hogy legfontosabb hatóanyaga a kamazulén illóolaj, a flavonok, a glikozidák és mások szerencsés kombinációja folytán erős görcsoldó és bakterosztatikus hatást fejt ki. Ennek köszönve forrázata nemcsak a gyomor és bél nyálkahártya gyulladásait enyhíti, de a nátha és légcsőhurut elleni kamillás inhalálás sem marad eredménytelen.

A csipkebogyó

A füvészek általában az élénkítő szerek között tartják számon a csipkebogyót, amit mi gyermekkorunkban a vadrózsa termésének véltünk. Éretten, megpirosodva, megpuhultan, kissé savanykás, ízletes gyümölcsként fogyasztottuk volna, ha nem vette volna el kedvünket tőle a bogyó belsejében lévő magokat körülvevő szúrós, kemény szőrzet.
A csipkebogyó mint C-vitaminban leggazdagabb gyümölcs ma elsősorban arra szolgál, hogy általa elegendő C-vitamint juttass szervezetedbe, aminek az létszükséglete. Ugyan nagyobb a C-vitamin tartalma, mint a citromé, tudnod kell, hogy ez a nyers csipkebogyóra vonatkozik, szárítással, majd a forrázással jelentősen csökken ez a mennyiség. Teájának fogyasztása mégis igen ajánlott szervezeted C-vitamin szükségletének jobb kielégítése végett. Ennek kedvező hatása különösen érvényesül a szervezet ellenálló képességének javulásában, némely betegségek, nátha, influenza megelőzésében, illetve lefolyásuk enyhítésében.

Mára már kimutatták, hogy a csipkebogyó tartalmaz még több más olyan anyagot is, amelyek szintén fontosak egészséged megőrzése szempontjából. Így cukrot, pektint, vitaminokat, szerves savakat és ásványi sókat. Elsősorban a C-vitaminhoz kapcsolódó élénkítő hatás mellett a csipketea gyulladáscsökkentő, és enyhe vízhajtóként is használható.
Általában augusztus vége felé, amikor már megpirosodik, de még nem puhult meg, a bogyót ekkor kell szedni. Ilyenkor tartalmaz legtöbb C-vitamint. Száríthatod egészben vagy felvagdosva, és a magtól megtisztítva csak a csipkehúst.
Igazán nemcsak hasznos, de jóízű is teája, gyűjtése a tövises szárú sűrű vadrózsa bokrok között nem a legkellemesebb mulatság, mégse szalaszd el, használd ki az augusztusi, szeptemberi szép napokat, és gyűjtsél eleget a fagyos, megfázásos téli napok fölmelegítésére.

A menta

Ami a kamilla a vadon termő gyógyfüvek között, ugyanúgy legismertebb, legrégibb a kerti, a termesztett gyógynövények között a menta, a borsosmenta. Az egyiptomi kertekben már néhány ezer évvel ezelőtt termesztették, később - a középkorban - a kolostorkertek gyógynövényei közül nem hiányozhatott a menta.

Manapság nálunk a gyógynövények közül a menta található meg legtöbb kertben. Forrázathoz levelét használd, szárítva vagy frissen, zölden, az utóbbi esetben ajánlatos rövid ideig forralni. Illóolajának és más hatóanyagainak köszönve görcsoldó és nyugtató az emésztőszervi panaszokra, ugyancsak kedvezően szabályozza az epeműködést. A hányinger megszüntetésére elég egy csésze tea hidegen fogyasztva. Ha tehát felfúvódás, gyomorgörcsök kínoznak, ha zsíros ételt fogyasztottál, aminek emésztéséhez különösen szükséges a zavartalan epetermelés, az epehólyag normális működése, ne törd sokat a fejed – mint elődeink tették az évszázadok során emésztési zavarok esetében -, fordulj te is bizalommal a mentateához, amihez keverhetsz citromfüvet, csipkebogyót, esetleg még egy keserű anyagokban gazdag füvet is, például ezerjó füvet, fehér ürmöt.

OLVASD EL EZT IS!

no tanul
  • tanulás
  • táplálkozás

Ezeket edd vizsgaidőszakban!

Ezt is szeretjük