Hasmenés vagy Crohn-betegség?

A betegség 5 tünete

Gyakran van hasmenésed? Lehet, hogy Crohn-betegséged van, melyet nehezen ismernek fel.

Húsvéti tojásvadászat
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Mi az a Crohn-betegség?

A Crohn-betegség – vagy más néven a Krón-betegség – nem más, mint a bélnek egy rohamokban jelentkező gyulladásos betegsége.

Tulajdonképpen a szájüregtől egészen a végbélig bárhol előfordulhat, de jellemzően a vékonybélben jelentkezik. A gyulladás azonban mindig elkülönített szakaszokat érint, és nem csak a nyálkahártya gyulladásában merül ki, hanem az egész bélfalra és annak minden rétegére kiterjed.

Kiket érint?

A betegség jellemzően a fiatal korosztályt érinti, általában 18 és 26 év között jelentkezik, de nem ritka egészen kisgyerekeknél sem. Érdekessége, hogy a fehérbőrű embereknél gyakrabban fordul elő, de a férfiak és nők közti megoszlása egyenlő.

Mitől lehet Crohn-betegséged?

Sajnos, bár a betegség nem új keletű, nem tudni pontosan, hogy mi váltja ki. Egyes orvosok fertőzésre gyanakodnak, míg mások egyértelműen a genetikát hibáztatják. Az azonban biztos, hogy a táplálkozásnak nagy szerepe van benne, és az is, hogy a családi halmozódás egyértelmű. Ha valaki felmenői között volt vagy van ilyen beteg, akkor 20%-kal nagyobb esélye van arra, hogy neki is Crohn-betegsége lesz.

Tünetei

A Crohn-betegség nagyon komoly tünetekkel jár, mégis sokszor csak későn fedezik fel, mivel ezen tünetek nagyon hasonlítanak más betegségek megjelenésére is. A leggyakoribb tünetek:

  • Hasmenés – általában vizes, nagyon híg széklet, ritkábban véres, nyákos.
  • Vérszegénység – mely a szervezetbe jutó vitaminok késői felszívódásának vagy inkább soha fel nem szívódásának köszönhető.
  • Étvágytalanság, fáradékonyság, általános közérzeti romlás – ez mind a vérszegénység következménye.
  • Hasmenést kísérő heveny hasi görcsök, jellemzően a has jobb oldalán.
  • A betegség ezeken kívül még járhat erős fogyással és lázzal is.

Étrend

Mivel a betegség nagyban összefügg a táplálkozással, nem árt, ha tudod, mit kell enned, és mi az, amit feltétlenül kerülnöd kellene.

Hogyan étkezz?

  • Ne igyál tejet, még laktózmenteset se.
  • Ha lehet, kerüld a durva rostokat: kukorica, lencse, bab, káposztafélék.
  • Szénsavas italok helyett igyál gyomorkímélő gyümölcsleveket, teákat vagy szénsavmentes vizet.
  • Ha lehet, csak olyan hidegkonyhai ételeket és péksüteményeket egyél, melyeket te magad készítettél el.
  • Használj növényi zsiradékokat a főzéshez.
  • A betegséggel járó vesekőhajlam miatt helyes, ha nem fogyasztasz csokoládét, kakaót, narancsot, céklát, sóskát, spenótot, meggyet, egrest és ribizlit, valamint az ezekből készült szörpöt, dzsemet, befőttet sem.
  • A hasmenés miatt inkább ne egyél szőlőt, szilvát, fügét.
  • Viszont a banán minden mennyiségben jó.
  • Egyél sok húst és tejterméket.
  • Ha édességet kívánsz, egyél házilag készült felfújtakat, sült tésztát, palacsintát.

Valamint kérdezd meg orvosodat, hogy milyen tápszert javasol, hiszen a Crohn-betegek étrendjét mindenképpen ki kell egészíteni valamilyen mesterséges vitamin- és energiaforrással.

OLVASD EL EZT IS!

csipkes felso  nagy
  • gyógynövény
  • tünetek és betegségek

Hasi görcsök, puffadás, székrekedés

Ezt is szeretjük