Tényleg érdemes biozöldséget venned? A szakértő elárulja

A biozöldség-fogyasztás az utóbbi időben divat lett. De vajon tényleg jobb, mint a hagyományos?

Nyereményjáték

Nyerj Magyarország természeti csodái című könyvet, és ismerd meg hazánk legértékesebb kincseit!

Nyerd meg a Juno mesél című tündéres mesekönyvet! Minden kislány kedvence lesz

Nyerj közel 15 000 forint értékű, Natics prémium kozmetikumokat!

összesen 3 db játék

Ez is érdekelhet

Házilag is enyhíthetők a pollenallergia tünetei - Mutatjuk a leghatékonyabb módszereket (x)

2 perc alatt lett éles a látása Katának, ma már nem is tudja, milyen volt szemüvegesnek lenni (x)

Észbontó programsorozat igen neves hazai és külföldi előadókkal, amiből 300 előadás és koncert ingyenes! (x)

Az utazás legfontosabb kelléke, és nem csak a fotózás miatt - Ezerszer könnyebb így nyaralni (x)

Milyen színű a szemed? Mutatjuk, melyik ékszer emeli ki legjobban a tekinteted

beauty and style

Idd ezt lefekvés előtt, és garantált a 8 óra alvás »

Szuper recept zsírosodó hajra: friss, puha tincsek, gyakori mosás nélkül »

Káprázatos anyagokkal várja az őszt az olasz divatház »

retikül.hu

Top lájkolt cikkek

bmi kalkulátor

nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

A csapból is az folyik, hogy a biotermelésű zöldségek, gyümölcsök mennyivel egészségesebbek, mint hagyományos társaik, de arról már nem szól a fáma, hogy ezek valóban megérik-e az árukat.

Hogy érdemes-e költeni rájuk, arra Gunda Tamás, a Debreceni Egyetem Gyógyszerészi Kémiai Tanszékének egyetemi tanára adja meg a választ.

Istállótrágya vs. műtrágya

Korunk egyik gondja a túltápláltság, az elhízás, az abból fakadó betegségek. A cukorbetegség, a szív- és érrendszeri problémák, az ízületi bántalmak mind visszavezethetőek a túltápláltságra. Az elhízástól fellazult szövetek nemcsak az emberre jellemzőek: a túltáplált növények is puhábbak, szöveteik lazábbak. A gond nem önmagával a műtrágyával van, hiszen a növény ugyanazt kapja itt is, mint a biotrágya esetén.

Lassú felszívódás

Egyetlen növény sem tudja felvenni az istállótrágya szerves anyagait, hanem meg kell várnia, amíg azt a talajbaktériumok lebontják szervetlen nitráttá, foszfáttá, vagyis ugyanazokká az anyagokká, amelyeket a műtrágya is tartalmaz. A különbség az, hogy a talajbaktériumok igen lassan teszik a dolgukat, ezért az elérhető nitrát mennyisége mindig kicsi lesz, nem alakul ki túltápláltság.

Azonnal felhasználható tápanyagok

A műtrágya esetén nincs mennyiségi korlát, bármennyit ki lehet szórni belőle a földre, a növény szinte bele is fulladhat az azonnal felhasználható tápanyagokba. Az eredmény ugyanaz, mint amikor valaki egyfolytában tömi magába az ételt.

A zöldségek nitráttártalma

A zöldségfélék nitráttartalmát az utóbbi években kezdték vizsgálni. A nálunk gyakran fogyasztott zöldségek közül ebből a szempontból a spenót vezet: nitráttartalma igen tág határok között változhat, 700-4000 milligramm/kilogramm közötti értékeket határoztak meg. A nitrátnak önmagában nincs különösebb mérgező hatása, ami veszélyes, az a belőle keletkező nitrit. Ez az anyag a vér hemoglobinját, az oxigént szállító vérfesték minőségét rontja: a benne levő két vegyértékű vas(II)-ionokat vas(III)-ionokká oxidálja. A hemoglobin átalakul methemoglobinná, és nem tud oxigént szállítani, a szervezet fuldokolni kezd.

Sok zöldségfélének alapvetően és meglepően magas a nitráttartalma, de mindez erősen függ az évszaktól, sőt, a napszaktól, a talajtól és a műtrágyázástól, nem utolsósorban pedig az étel elkészítésének módjától. Főzésnél például a nitráttartalom körülbelül 70-75%-a kioldódik, ezért célszerű az első, egy-két perces főzőlevet kiönteni.

Egészséges táplálkozás

Ha az egészségedet szeretnéd sokáig megőrizni, akkor hallgasd meg, mit tanácsol a dietetikus!

Nincs jelentős különbség bio és nem bio között

Alan Dangour és munkatársai végeztek egy átfogó vizsgálatot arról, hogy a biozöldségek tápértéke jobb-e, mint a hagyományos úton termelteké. Összefoglaló közleményükhöz a kérdéskörrel foglalkozó 1958-2008 közötti cikkeket - a megbízhatóságuk szempontjából nagyon szigorú kritériumok alapján - válogattak össze.

Végül a témával foglalkozó 318 tanulmányból mindössze 55 maradt fenn a rostán. A tanulmányban a nitrogén-, foszfor-, C-vitamin-, magnézium-, kalcium-, kálium-, cink-, réz-, zsírtartalmat hasonlították össze. A végeredmény egyértelműen az volt, hogy a legtöbb esetben gyakorlatilag nincs különbség a bio- és a hagyományos termékek között. A nitrogén- és foszfortartalom szempontjából a biotermékek néhány százalékkal jobbak voltak ugyan, azonban a kis különbségek bőven beleférnek a termesztésbeli eltérések okozta szórásba.

Cikkünk megírásában Kovács Lajos-Csupor Dezső-Lente Gábor-Gunda Tamás Száz kémiai mítosz című könyve segített.

Blog.hu ajánló