Konzerv és befőtt: ennyi vitamint tartalmaznak a kedvelt téli ételek

A C-vitamin fele sajnos odavész a hőkezelés során. És mi a helyzet más vitaminokkal?

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Tél végén, ha vitaminhoz akarsz jutni, választhatsz a távoli országokból érkező déligyümölcsök, a nyáron eltett befőttek, illetve a boltban vásárolható konzervek között.

Sajnos bármelyikre is teszed le a voksodat, vitamintartalom tekintetében egyik sem közelíti meg a tavasztól őszig rendelkezésedre álló idénygyümölcsöket.

Ennyi vitamin van a konzervben, befőttben

A konzervek és a befőttek készítési eljárása megegyezik: a zöldséget, gyümölcsöt - vagy más nyersanyagot -, valamint az ízesített felöntőlevet légmentesen lezárják, majd ezt követően az egészet felhevítik. A befőtt esetében ezt vizes dunsztolásnak nevezik.

A hő hatására azonban nem csupán az emberi szervezetre veszélyes kórokozók pusztulnak el, hanem a növényi enzimek is károsodnak. A folsavnak, valamint a C-vitaminnak jellemzően több mint a fele elillan a hőkezelés során. A vízben oldható vitaminok egy része belekerülhet a kompót, konzerv levébe, ám tekintve, hogy az magas cukortartalommal bír, nem biztos, hogy jól jársz, ha megiszod.

A B-vitaminok jól bírják a konzerválást, a zöldségek-gyümölcsök csaknem teljes B-vitamin-tartalma megőrződik a hőkezelés során. A zsíroldékony A-vitamin szintén kevésbé érzékeny, mint a vízben oldható C-vitamin: a konzervált táplálék A-vitamin-tartalmának körülbelül a háromnegyede megmarad.

Ezekben a téli táplálékokban van a legtöbb vitamin

Nézegess képeket!

Elolvasom

Mi az a botulizmus?

A botulizmust - ritkán kolbászmérgezésnek is nevezik - egy Clostridium botulinum nevű baktérium idézi elő. Étel okozta fajtájáért rossz technológiával készült hentesipari termékek, illetve befőttek, konzervek felelnek.

A Clostridium botulinum nevű baktérium egy igen erős, botulotoxin nevű idegmérget termel, amely súlyos esetben a légző- és mozgatóizmok bénulását okozza. A fertőzés kezdeti tünete lehet izomfájdalom, levertség, hasi panaszok, nyelési és hangképzési zavar.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A felpúposodott konzervet dobd ki!

A baktérium számára a - nem elég magas hőfokon készített - befőttek oxigénmentes, enyhén savas közege ideális lehet a szaporodáshoz. A felpúposodott konzervet, befőttet épp ezért ki kell dobni, hiszen a változás a baktérium termelte gázra utalhat.

Ezt is szeretjük