Rákellenes, emésztésserkentő, szívvédő
Mi az?
Fogyassz olyan egészséges táplálékokat, melyek egész télen rendelkezésedre állnak!

Nyereményjáték

Nyerj egyéves előfizetést a népszerű BBC History történelmi magazinra! (x)

Nyerj páros belépőt a novemberi Femina Klubra, ahol megtanítunk nemet mondani!

Nyerj Adrienne Feller kozmetikumokat Hollóházi Porcelán fülbevalóval! (x)

összesen 4 db játék
Ez is érdekelhet

Többé nem kell tisztogatni a csempék közti hézagot, sem más fugát (x)

Kocsis Korinna szupermodell elárulta mindig gyönyörű barna bőrének titkát (x)

Csak úgy versengenek érte az emberek! Hihetetlen, mit építenek a fővárosban (x)

5 kihagyhatatlan film, amit még premier előtt megnézhetsz! (x)

Schell Judit lerántja a leplet a férfi-nő kapcsolat titkairól - Megéri a múltba révedni? (x)

beauty and style

Bundás, meleg szobacsizma házilag, varrás nélkül - Imádni fogod! »

Így fertőtlenítsd a sminkecsetet: nem elég, ha meleg vízbe áztatod »

Unikornis a tortán: 2017 fura trendje már az esküvőkre is begyűrűzött »

retikül.hu
Top lájkolt cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

Nem szükséges, hogy a gyógyszertárak rendszeres látogatójává válj. A hidegebb napokon is figyelj oda arra, mit eszel. A lencse, a lenmag és a babfélék például egytől egyig olyan előnyös egészségügyi hatásokkal bírnak, melyekről kár volna lemondanod.

Lenmag

Ősidők óta ismeri és fogyasztja az emberiség. Számos kutatás világított rá, hogy a lenmagban gazdag étrend segít a szívbetegségek megelőzésében. Csökkenti a szervezet LDL-koleszterinszintjét, ráadásul egyes vizsgálatok szerint ez a hatás nők esetében fokozottabban érvényesül. A benne található lignánok gyenge ösztrogénszerű tulajdonsággal bírnak, melyek védelmet biztosítanak az olyan autoimmun betegségekkel szemben is, mint a reumás ízületi gyulladás. Az emésztőrendszerbe jutva a lenmag felszínén - a nedvesség hatására - nyák képződik, így könnyen átjut a bélrendszeren - serkentve annak működését.

A tápanyagok nagy része akkor szabadul fel a lenmagból, ha darált formában fogyasztod. Ha egészben nyeled le, anélkül halad át a tápcsatornán, hogy a hasznos vegyületek kioldódnának belőle, és szervezeted hasznosítani tudná.

Lencse

A szaponinok igen nagy mennyiségben fordulnak elő a lencsében. Ezek a vegyületek serkentik az emésztést, megkötik a koleszterint, így segítenek a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében. Ugyanakkor a tudományos kutatások arra is rávilágítottak, hogy mivel növelik az immunsejtek számát, szerepet játszanak a rákmegelőzésben.

A vérképződéshez nélkülözhetetlen vas szintén nagy mennyiségben fordul elő a lencsében - ha vérszegény vagy, ajánlott beiktatnod a heti étrendedbe. Egyetlen csésze főt lencse fedezi szervezeted napi B-vitamin-szükségletét - ami egyaránt szükséges a daganatos betegségek, valamint a szívbetegségek megelőzéséhez.

Emellett várandósok számára is nélkülözhetetlen, hiszen a fejlődési rendellenességek kivédésében is szerepe van. A lencsével együtt fogyaszthatsz C-vitaminban gazdag élelmiszereket - például citrusféléket vagy zöldpaprikát. Ez a vitamin ugyanis nagymértékben elősegíti a vastartalom felszívódását a szervezetben. Figyelj oda rá, hogy ne főzd túl sok vízben a lencsét, így megóvhatod B-vitamin-tartalmát.

Bab

A bab rendkívül laktató étel, a sok élelmi rost megtölti a gyomrot, és gátolja a vércukorszint-ingadozást - így csökkenti az éhségérzetet, miközben egyenletes energia-utánpótlást biztosít. Fogyasztása javasolt mind a cukorbetegek, mind a fogyni vágyók számára. Emellett nem oldható rosttartalmának köszönhetően emésztésserkentő hatással bír, így segít megelőzni a székrekedést. A benne lévő oldható rostoknak pedig fontos szerepük van a szervezet LDL-koleszterinszintjének csökkentésében - így a szakemberek szívvédő hatást is tulajdonítanak neki. Proteáz-gátló és szaponintartalmának köszönhetően fogyasztásával megakadályozható a rákos sejtek szaporodása.

Sokan azért nem kedvelik a babot, mert a benne lévő szénhidrátok - az oligoszacharidok - felfúvódást okoznak. A tapasztalatok azt mutatják, hogy ettől a kellemetlen következménytől részben megszabadulhatsz, ha a főzést megelőzően vízbe áztatod a babot.

Cikkünk a Reader's Digest Orvosság a konyhából című könyve alapján készült.

Blog.hu ajánló