Az alma 4 egészségügyi hatása: miért érdemes minél többet fogyasztani belőle?

Egy igazi szuperélelmiszer az alma, tele rosttal és vitaminnal, naponta kellene fogyasztani.

Az alma egészségügyi hatásai
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Napi egy alma az orvost távol tartja - szól a mondás. Bár önmagában nem helyettesíti az egészséges életmódot a naponta elmajszolt egy-egy gyümölcs, valójában számos egészségügyi előnye van a fogyasztásának.

Bár a trendek következtében kissé háttérbe szorult az alma, az egzotikus, méregdrága szuperélelmiszereket kenterbe vágja, kíméli a gyomrot, a diéták alapeleme, számos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz jól hasznosuló formában. Megannyi érv szól tehát a fogyasztása mellett.

Védi a szív egészségét

Az alma hivatalos tanulmányok szerint segít a szívbetegségek és egyes krónikus megbetegedések kockázatának csökkentésében. Egy 20 ezer felnőtt részvételével végzett kutatás arra jutott, hogy az alma fogyasztása a stroke alacsonyabb kockázatával is összefügghet.

A gyümölcsben levő flavonoidok csökkentik a gyulladást, védik a szívet és az érrendszert. Rosttartalma, valamint a benne levő K-vitamin és kálium révén hozzájárul a vérnyomás és a koleszterinszint alacsonyan tartásában.

Rákellenes vegyületeket tartalmaz

A flavonoidok és az antioxidáns vegyületek, vitaminok - így a C-vitamin, kvercetin, koffeinsav - a sejtkárosodás, a rákos megbetegedések kockázatát is csökkentik, a betegségek megelőzésében is szerepet kaphatnak. Egy 41 kutatást átfogó vizsgálat arra jutott, hogy az alma nagyobb mennyiségben csökkenti a tüdőrák kialakulásának veszélyét is, míg egy másik tanulmány arra jutott, hogy a benne levő vegyületek hasonlóan hatékonyak lehetnek a vastagbélrák kivédésében is.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Alapvetően a gyümölcsökben, zöldségekben gazdag étrendet a különböző daganatos betegségek alacsonyabb rizikójával hozzák összefüggésbe, az alma hatásainak maradéktalan bizonyítására további kutatások lennének szükségesek.

Csökkenti a cukorbetegség kockázatát

Az alma alacsony glikémiás indexű gyümölcs, melynek rosttartalma is hozzájárul a vércukorszint stabilan tartásához. A napi legalább egy alma elfogyasztása a kutatások szerint a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának 28%-kal alacsonyabb kockázatával járt együtt azokkal összevetve, akik egyáltalán nem fogyasztottak a gyümölcsből.

Emésztéssegítő rostban gazdag

A gyümölcs tápláló, az emésztőrendszer számára rendkívül fontos tápanyagokat tartalmaz. Rosttartalma viszonylag magas, 4,5 gramm egy közepes alma esetében, miközben az csak 95 kalóriát jelent. Ennek következtében teltségérzetet biztosít, hatékonyan csökkentve a nassolásból bevitt kalóriákat, és nem emeli meg hirtelen a vércukorszintet, így fogyókúrázóknak is ideális választás. Az alma prebiotikus rostban, pektinben gazdag, ami hozzájárul a bélbaktériumok sokszínűségéhez.

Prebiotikumok az egészséges emésztésért

A probiotikus baktériumtörzsek segítenek a bélflóra egészségének fenntartásában, de a fertőzések legyőzésében, az immunrendszer megerősítésében is. A hatásuk viszont a megfelelő prebiotikumokkal lesz csak kellően hosszú távú. Ebben az alma mellett számos élelmiszer a segítségedre lehet.

10 prebiotikus étel, ami rendbe teszi a bélrendszert: nélkülük hiába szedsz probiotikumot

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük